{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji

F
16.4.2008. u 14:37
0
0
Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji
0
Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji
Ukoliko Dom naroda parlamenta BiH danas usvoji zakone o reformi policije, Evropska komisija će najprije ove zakone proučiti, nakon čega će, pod uvjetom da su ostali uvjeti relativno ispunjeni, preporučiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU.
Ovo je danas novinarima u Sarajevu izjavio šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, naglasivši da je Evropska komisija u potpunosti spremna za potpisivanje ovog sporazuma.

Ambasador Kourkoulas je podsjetio da su Evropska komisija i sve zemlje članice EU već ranije izrazili spremnost da čim prije potpišu SAA s BiH, ali da je u ovom trenutku najvažnija odluka Doma naroda BiH o zakonima o policiji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će sjednica Doma naroda pokazati da su političari spremni uraditi ono što od njih očekuje ne samo EU nego i građani BiH.

-Ili idemo evropskim putem ili ne idemo, ustvrdio je Lajčak, potvrdivši da bi BiH u slučaju usvajanja zakona o policiji mogla potpisati SAA krajem aprila ili u maju ukoliko bude određenih tehničkih problema.

Visoki predstavnik navodi da će nakon potpisivanja SAA BiH ući u jedan tehnički proces, gdje su uvjeti jasno definirani i isti za svaku zemlju i gdje ima manje prostora za političke spekulacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: