{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji

F
16.4.2008. u 14:37
0
0
Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji
0
Kourkoulas i Lajčak očekuju pozitivnu odluku Doma naroda BiH o zakonima o policiji
Ukoliko Dom naroda parlamenta BiH danas usvoji zakone o reformi policije, Evropska komisija će najprije ove zakone proučiti, nakon čega će, pod uvjetom da su ostali uvjeti relativno ispunjeni, preporučiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU.
Ovo je danas novinarima u Sarajevu izjavio šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, naglasivši da je Evropska komisija u potpunosti spremna za potpisivanje ovog sporazuma.

Ambasador Kourkoulas je podsjetio da su Evropska komisija i sve zemlje članice EU već ranije izrazili spremnost da čim prije potpišu SAA s BiH, ali da je u ovom trenutku najvažnija odluka Doma naroda BiH o zakonima o policiji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će sjednica Doma naroda pokazati da su političari spremni uraditi ono što od njih očekuje ne samo EU nego i građani BiH.

-Ili idemo evropskim putem ili ne idemo, ustvrdio je Lajčak, potvrdivši da bi BiH u slučaju usvajanja zakona o policiji mogla potpisati SAA krajem aprila ili u maju ukoliko bude određenih tehničkih problema.

Visoki predstavnik navodi da će nakon potpisivanja SAA BiH ući u jedan tehnički proces, gdje su uvjeti jasno definirani i isti za svaku zemlju i gdje ima manje prostora za političke spekulacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: