Alkalaj u Parizu
0

Kouchneru žao što nije mogao prisustvovati skupu ministara u Sarajevu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u petak u Parizu, u okviru zvanične posjete Republici Francuskoj, sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske Bernardom Kouchnerom.

Ministri Alkalaj i Kouchner ocijenili su bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Francuske veoma dobrim i bez otvorenih pitanja.

Alkalaj je upoznao ministra Kouchnera sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i sa detaljima Evropska unija - zapadni Balkan sastanka na visokom nivou, održanom u Sarajevu 2. juna 2010. godine.

Ocijenivši sastanak veoma uspješnim, izrazio je nadu da će isti dati dodatan poticaj reformskim procesima i napretku Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Bernard Kouchner je izrazio žaljenje zbog činjenice da nije mogao učestvovati na EU - zapadni Balkan sastanku na visokom nivou zbog obaveza koje je imao u Parizu, te izrazio nadu da će uskoro biti u prilici da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Pozdravio je održavanje Sastanka, istakavši njegov značaj za ubrzanje napretka Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

Alkalaj je zahvalio Kouchneru za snažnu podršku Republike Francuske uvođenju bezviznog režima Evropske unije za građane BiH, naglasivši da liberalizacija viznog režima ima veliki značaj za građane BiH te izrazio očekivanje da će Republika Francuska nastaviti snažno podržavati ovaj proces kako bi isti bio okončan što je prije moguće.