BiH
0

Koštunica: U RS-u će se izgraditi osnovna škola "Srbija"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas u Banjoj Luci da je veoma bitno da se saradnja RS-a i Srbije odvija u duhu regionalne saradnje, te vrijednosti i opredjeljenosti Srbije i RS-a, kao entiteta u BiH, u pravcu evropskih integracija.

Koštunica je ovo izjavio, na pres-konferenciji nakon prve konstitutivne sjednice Vijeća za saradnju čije formiranje proizilazi iz potpisanog Sporazuma o specijalni i paralelnim vezama RS-a i Srbije potpisanog prije godinu dana.

Istaknuo je da se saradnja RS-a i Srbije odvijala i prije potpisivanja ovog sporazuma, i današnje prve sjednice, a bila je vezana za oblasti tekekomunikacija, bankarstva i osiguranja.

Koštunica je kazao da je na sjednici bilo riječi o integraciji elektroprivreda, o korištenju vodnih resursa, u čemu i Srbija i RS imaju, naveo je, velike mogućnosti.

Iz tog razloga, dodao je, saradnja će biti više nego plodna i za RS i Srbiju, a na sjednici Vijeća je dogovoreno da za svaku narednu sjednicu resorna ministarstva formiraju radne grupe koje će predložiti Vijeću konkretne mjere saradnje.

Prva radna grupa je već formirana za oblast elektroprivrede i ona će, kazao je srbijanski premijer, za narednu sjednicu koja će se održati u prvoj polovini oktobra, pripremiti materijal koji će se baviti integracijom u oblasti elektroprivrede.

"To će dalje nastaviti u oblasti vodoprivrede, saobraćaja i drugim oblastima, a zaključili smo da se pojednostave procedure kako ne bi bilo smetnje u našoj saradnji", kazao je Koštunica.

"Na sjednici Vijeća za saradnju potekla je i inicijativa da dvije vlade pripreme projekat na osnovu koga bi bila izgrađena osnovna škola 'Srbija' na teritoriji RS-a", kazao je Koštunica i dodao da će to biti još jedan oblik saradnje koji proizilazi iz potpisanog Sporazuma o specijlanim i paralelnim vezama RS-a i Srbije.