Sven Alkalaj
0

'Koštunica nije pozvan da komentariše ciljeve BiH'

FENA
Članstvo u NATO-u je od strateškog interesa za stabilnost i prosperitet BiH i o tom pitanju već duže vremena postoji politički konsenzus u zemlji, izjavio je za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zamoljen da komentira pismo koje je nedavno predsjednik Demokratske stranke Srbije, bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica uputio premijeru RS Miloradu Dodiku, tražeći da se Srbi iz Republike Srpske izjasne o ulasku u NATO putem referenduma.
  • Ovakva pisma i djelovanja nikako ne mogu doprinijeti izgradnji dobrosusjedskih odnosa za koje se Srbija zvanično zalaže, kaže Alkalaj.

Ocijenio je da je Vojislav Koštunica politički marginalac koji nema uticaja ni u vlastitoj zemlji, a pogotovo van njenih granica.

  • On nije pozvan da komentira vanjskopolitičke ciljeve BiH, pogotovo da potiče inicijative koje su protivne tim ciljevima, rekao je Alkalaj.

On je uvjeren da se radi o potezima koji ni u kom smislu neće uticati na razvoj odnosa BiH i NATO već ih, na neki način, mogu čak i ubrzati.

  • Reforma odbrane je po mnogim kriterijima najuspješnija reforma u BiH i napor koji smo svi skupa uložili u njeno provođenje su već odavno prepoznati i uskoro će biti nagrađeni punopravnim članstvom u NATO savezu, poručio je šef bh. diplomatije Sven Alkalaj.