BiH
0

Koštunica napada - bh. političari reaguju

FENA / Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica, svojom jučerašnjom izjavom da je cilj mjera visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i plana UN-ovog izaslanika za Kosovo Matija Ahtisaarija ukidanje Republike Srpske i proglašenje jednostrane neovisnosti Kosova i njegova spremnost da premijeru RS-a Miloradu Dodiku pruži svestranu pomoć u odbrani RS-a, izazvale su mnoštvo burnih reakcija političkih lidera u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su Koštunicinom izjavom napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema Bosni i Hercegovini.

"Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, Milošević", saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Izjave Vojislava Koštunice predstavljaju flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i njihov jasan cilj je istovremena kulminacija krize u BiH i na Kosovu u momentu rješavanja kosovskog pitanja, ocijenio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On smatra kako otvorenim nasrtajima na suverenitet BiH i sigurnosnu situaciju u cijelom regionu Srbija pokušava instrumentalizirati sva otvorena pitanja na Balkanu kako bi maksimizirala svoju pregovaračku poziciju u vezi s Kosovom.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je kako podržava odluke visokog predstavnika koje se odnose na rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, jer su utemeljene na Dejtonskom sporazumu.

Protivljenje ovakvim odlukama znači i protivljenje postojanju i funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine koje rade u interesu svih građana zemlje, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Podsjetimo još jednom na izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice koja je pokrenula lavinu reakcija bh. političkih subjekata.

"Lajčakove mjere imaju za cilj da se sruši Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu i Daytonski sporazum, odnosno da se proglasi jednostrana neovisnost Kosova i Metohije i ukine RS. Ovo je otvoreno ugrožavanje bitnih interesa srpskog naroda. Obavijestio sam premijera Dodika da može računati na punu podršku Srbije i mi ćemo zajedno, s istom odlučnošću, braniti i Rezoluciju 1244 i Daytonski sporazum", naglasio je Koštunica u svom jučerašnjem obraćanju javnosti.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak jučer je također uputio saopćenje za javnost u vezi sa Koštunicinim izjavama u kojem se, između ostalog kaže da Koštunica ne navodi niti jednu činjenicu na osnovu koje bi se moglo zaključiti da odluke koje su donesene prošle sedmice ugrožavaju postojanje Republike Srpske.

"Pošto smo jučer poslali pravno obrazloženje mojih odluka i kabinetu premijera Koštunice, jasno je da on zna, kao legalista, da to što iznosi nije istina. Zašto mu je potrebno da u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji iznosi takve stavove kad se još ni Vlada RS nije očitovala na poslato obrazloženje?

S druge strane, najodlučnije odbacujem svako vještačko povezivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244.

Moj cilj je da štitim Ustav BiH kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji uključuje i RS kao sastavni dio ove države. Taj sporazum mi je dao mandat da, između ostalog, poduzimam mjere koje idu u pravcu funkcioniranja centralnih institucija države. To bi trebalo da bude i cilj Srbije kao jedne od zemalja koja je dala svoju garanciju i ratificirala Dejtonski mirovni sporazum. Sve što ide u suprotnom pravcu, može biti samo opasno i kontraproduktivno", zaključuje visoki predstavnik Miroslav Lajčak.