BiH
0

Koštunica na otvaranju nove zgrade Vlade RS-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je danas u Banjoj Luci da otvaranje nove zgrade Vlade RS-a govori o napretku RS-a i stabilnosti kojom će se kretati taj bh. entitet. Premijer RS-a Milorad Dodik je naglasio kako će se iz nove zgrade Vlade RS-a čuti samo poruke mira i uspjeha, nikako rata i nestabilnosti.

Prisustvujući svečanom otvaranju nove zgrade Vlade RS-a, Koštunica je u izjavi novinarima kazao da će Srbija i dalje investirati u RS i da podržava Vladu RS-a na tome da zaštiti svoj položaj onako kako je predviđen Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Srbija u ovom trenutku insistira da se poštuje jedan važan međunarodni dokument, a to je Rezolucija 1244. Isto tako Srbija kao garant Daytonskog sporazuma insistira da se taj sporazum mora poštovati", kazao je Koštunica.

Premijer Dodik je izjavio da iz nove zgrade Vlade RS-a neće nikada se čuti poruke rata i nestabilnosti, već mira i uspjeha.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da se danas svi prisjećaju kako je bilo u BiH prije 12 godina, kada je potpisan Daytonski sporazum. " Dvanaest godina nakon toga vrijeme je da se radujemo, da obilježavamo velike projekte i značajne korake naprijed ka velikim razvijenim zemljama", rekao je Radmanović.

On je čestitao današnji dan svima koji razmišljaju o sretnijoj budućnosti, a naročito onima koji su u kratkom vremenu uspjeli da naprave ovo moderno zdanje.

Administrativni cenatr Vlade RS-a građen je dvije godine. Raspolaže korisnom površinom od 49.140 kvadratnih metara, od čega je 23.036 kvadratnih metara u Vladinoj zgradi od 17 spratova, a 26.104 kvadratna metra u kompleksu ABC lamela.

Trg ispred zgrade ima 13.005 kvadratnih metara i četiri fontane. Svečanosti otvaranja Administrativnog centra Vlade RS-a prisustvovali su potpredsjednik RS-a Davor Čordaš, ministri RS-a i poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH, predstavnici zajedničkih institucija u BiH te kulturnog, privrednog i javnog života u BiH.

Pored Koštunice u delegaciji Vlade Srbije prisustvovali su i ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i ministar bez portfelja Dragan Đilas.