|

Koštunica: Lajčak bi trebao da odstupi

Koštunica: Lajčak bi trebao da odstupi
0
F
FENA
1.11.2007. u 18:11
0
komentara
0

dijeljenja
Koštunica: Lajčak bi trebao da odstupi
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak odgovoran za nastalu krizu u zemlji i dodao kako bi bilo najprirodnije da je sam "podnio ostavku, umjesto što svojim mjerama i dalje utiče na produbljivanje krize".
"Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštivati Dejtonski sporazum", navodi se u Koštuničinom saopćenju, te se dodaje da Srbija kao potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma ima pravo insistirati na njegovom dosljednom provođenju, te da se on ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

"Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može imati nesagledive posljedice i zato je sada neophodno da međunarodna zajednica ispravi greške koje su proizvele ozbiljnu krizu u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi srbijanskog premijera.

Lajčak je 19. oktobra odlučio nametnuti izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostaviti način odlučivanja u tom tijelu.

Nedavna izjava Vojislava Koštunice da Lajčakove najnovije mjere, zbog kojih je danas bh. premijer Nikola Špirić podnio ostavku, imaju za cilj rušenje Rezolucije 1244 i proglašenje neovisnosti Kosova i ukidanje Republike srpske, izazvala je prije dva dana oštar protest predstavnika Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije službenom Beogradu, kao i osudu predsjednika Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je Koštunici poručio da "prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Zbog te izjave, kako je potvrđeno Radiju B-92, predsjednik Srbije Boris Tadić odgodio je sjednicu Igmanske inicijative koja je 11. novembra u Beogradu trebala okupiti predstavnike više od sto nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i BiH, kao i predsjednike tih država.

Tadićev je stav, kako javlja taj radio, da je Komšić - koji je također trebalo da sudjeluje u radu Igmanske inicijative u Beogradu - svojom izjavom uvrijedio srbijanskog premijera, te da Srbija očekuje javnu Komšićevu ispriku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.