SDA
0

Koštunica je čuvao Karadžića, Dodik čuva koljače iz Srebrenice

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik spozna pravo lice Milorada Dodika "i prestane tolerirati ponašanje kojim Dodik svakodnevno na najbeskrupulozniji način vrijeđa porodice i žrtava genocida i cijeli demokratski svijet".

Svojom iznimno brzom ponudom da porodici Radovana Karadžića, najvećeg ratnog zločinca u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, pruži finansijsku i svaku drugu pomoć, Milorad Dodik, premijer RS i nosilac odlikovanja Radovana Karadžića iz vremena kada je Karadžić naređivao i dirigirao etničko čišćenje i masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji Bosne i Hercegovine koju je držao pod kontrolom, napokon je domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazao svoje pravo lice - navodi Služba za odnose sa javnošću SDA.

"Umjesto da porodicama žrtava genocida u Srebrenici i preživjelim Srebreničanima omogući povratak u njihove porušene i popaljene domove i da im isplaćuje ratne štete, Dodik novcima poreskih obveznika finansira Radovana Karadžića.

Njegova drskost ide dotle da od visokog predstavnika traži rehabilitaciju porodice Karadžić, iako je Sonja Karadžić, vlasnica i glavna urednica ratne i poratne radiostanice Sveti Jovan, otvoreno podsticala etničko čišćenje, međuetničku i međuvjersku netoleranciju, genocid i masovne ratne zločine koje su vojska i policija RS (po)činile po direktnim nadzorom i po nalogu njenoga oca Radovana Karadžića" naglašava se u saopćenju.

-Dok majke i porodice žrtava genocida u Srebrenici, Zvorniku, Prijedoru, Kozarcu, Sanskom Mostu, Ključu, Bratuncu, Vlasenici, Višegradu, Foči, Rogatici, Bijeljini, Derventi, Modriči, Bosanskom Brodu, Bosanskoj Gradiški, Nevesinju i drugim bh. gradovima još mole da im vlasti RS daju informacije o sudbini njihove djece i najbližih i lokacijama masovnih grobnica koje kriju tijela još oko 15 hiljada Bošnjaka, Dodik se, navedeno je u saopćenju, pobrinuo da finansijski i na svaki drugi način osigura porodicu Radovana Karadžića!

SDA ističe da "kao što je Karadžić svoju tvorevinu - Republiku Srpsku, stvarao na genocidu, zločinu, etničkom čišćenju, tako je danas Dodik čuva ignoriranjem genocida i zločina, zaštitom zločinaca i onemogućavanjem porodicama žrtava da obilježe mjesta stradanja svojih najbližih".

Koštunica je, potvrdile su najrelevantnije instance u Srbiji i međunarodnoj zajednici, čuvao i prikrivao Karadžića, Mladića i ostale haške bjegunce. Dodik, kome je ovo već treći premijerski mandat, isto tako čuva brojne druge zločince koji su počinili genocid u Srebrenici i više puta izmještali masovne grobnice, kaže se u saopćenju SDA.