BiH
0

Kosta Čavoški, nakon razgovora sa suprugom Radovana Karadžića, priveden u policiju

FENA
Inspektori Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo priveli su sinoć oko 20.00 sati profesora Kostu Čavaškog, nakon što je posjetio suprugu haškog optuženika Radovana Karadžića u njihovoj kući na Palama, te ga pustili nakon nepun sat vremena, potvrdila je za Fenu glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Čavoški je prije privođenja razgovarao sa Ljiljanom Zelen-Karadžić, a Tešić je precizirala da Čavoški nije bio uhapšen, već samo priveden na informativni razgovor radi prikupljanja određenih informacija.

Čavoški je medijima u RS-u rekao da su ga policajci prinudno priveli na informativni razgovor bez ikakvog pisanog poziva, nakon što je izašao iz kuće Ljiljane Zelen-Karadžić, supruge Radovana Karadžića.

[SLIKA]1[/SLIKA]Po njegovim riječima, policajci su ga pratili do Pravnog fakulteta, na kome predaje, odakle je i odveden u policiju.

  • Kada sam odbio da krenem milom, odveli su me silom, a da mi nikakvu pomoć ne bi pružio portir na fakultetu, stavili su mu lisice na ruke dok su mene odveli. Kada sam pitao zašto me privode rekli su mi "jer to od gore traže", tvrdi Čavoški.

On kaže da je to povreda ljudskih prava, a posebno jer je on državljanin Srbije i da mu je bilo uskraćeno da pozove Ambasadu Srbije i da se taj razgovor obavi u prisustvu ambasadora, konzula ili nekog drugog iz Ambasade.

Nakon dva sata od ispitivanja u policiji, o tome je obavijestio srbijansku ambasadu.

Čavoški, koji je i predsjednik Međunarodnog odbora za odbranu Radovana Karadžića, rekao je da je sa Liljanom Zelen-Karadžić razgovarao o posljednjoj akciji NATO-a i mogućnosti pružanja pravne pomoći njenoj porodici.