BiH
0

Kosović: O strategiji za borbu protiv maloljetničkog prijestupništva

FENA
Porast slučajeva maloljetničkog prijestupništva koji nerijetko rezultiraju tragičnim epilogom nalaže obavezu nadležnim državnim organima da poduzmu sve neophodne korake radi provedbe mjera i aktivnosti sadržanih u Strategiji protiv maloljetničke delinkvencije koju je Vijeće ministara BiH usvojilo još u julu 2006. godine.

"Puna provedba ovog dokumenta s Planom aktivnosti do 2010. godine pretpostavke su za uspješnu primjenu zakonodavstva u sistemu maloljetničkog pravosuđa", istaknula je sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo i sutkinja za maloljetnike Jasmina Kosović u izjavi za Fenu.

To, kako je kazala, podrazumijeva stvaranje uvjeta za primjenu alternativnih mjera (mjere koje se izriču izvan krivičnog postupka), kao i odgojnih mjera.

U tome kontekstu nezaobilazno pitanje je ustanovljenje odgovarajućih institucija zatvorenog tipa u kojima se izvršavaju zavodske mjere i kazne maloljetničkog zatvora, a koje moraju biti ustrojene u skladu s međunarodnim standardima.

"Ne mogu se miješati maloljetnici u sukobu sa zakonom kojima je izrečena odgojna ili neka druga mjera s djecom koja su pod nadzorom."

Sutkinja Kosović naglašava kako se radi o kompleksnoj problematici čije rješavanje podrazumijeva multidisciplinarni pristup te aktivan angažman svih faktora i društvenih agenasa, uključujući nositelje zakonodavne vlasti, nadležna ministarstva te obrazovne, školske, zdravstvene i školske institucije, kao i sektor socijalne zaštite (službe socijalne zaštite).

"Radi se o oblasti kojoj je potrebno pristupiti na planski i sistematičan način", ocjenila je Kosović, izražavajući bojazan da "iznuđena" rješenja ad-hoc ili palijativne mjere ne mogu imati puni učinak u dugoročnom smislu.

Sutkinja Kosović, koja sudjeluje u radu grupe angažirane na doradi nacrta zakona protiv maloljetničke delinkvencije na nivou BiH, podsjeća kako je država Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju o pravima djeteta te na taj način preuzela međunarodnu obavezu stvaranja uvjeta za njenu punu primjenu.

Sve to, kazala je, ukazuje na neophodnost sistemskog pristupa rješavanju pitanja maloljetničke delinkvencije, uključujući i preventivno djelovanje, uz uvažavanje pravnog, socijalnog i kulturnog konteksta BiH, a što među ostalim podrazumjeva educiranje javnosti o pojavnim oblicima i posljedicama do kojih dovodi društveno neprihvatljivo ponašanje.

Sutkinja Kosović ističe značaj i ulogu medija u pogledu animiranja i senzibiliziranja javnosti na planu otklanjanja uzroka koji dovode do devijantnog ponašanja, posebno kada se radi o maloljetnim prijestupnicima i mjerama za njihovu resocijalizaciju.