Kraj izgradnje
79

Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane uskoro u funkciji, otvoreno pitanje upravljanja

Piše: E. Lj.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Dotrajali kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane zamijenjen je novim modernim i funkcionalnim kosim liftom. To je zasigurno obradovalo stanovnike ovog naselja koji nestrpljivo čekaju da lift počne raditi, a od toga ih dijeli izbor firme koja će upravljati liftom.

"Ponosni smo na domaći konzorcij koji je za ovaj kosi lift ponudio visokosofisticirano rješenje. Riječ je o domaćim kompanijama Euro Prost d.o.o. Gračanica i Džekos d.o.o Sarajevo. Ponosan sam što smo uz zajedničke napore u korist Općine Centar riješili problem kosog lifta. Ovo je dobar odgovor onima kojima lift treba i onima koji su bili pesimisti. Najavili smo da će ovo biti tehnički gotovo do Nove godine i ispoštovali smo taj dogovor" rekao je danas na ozvaničenju završetka izgradnje novog kosog lifta načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Istakao je kako je otvoreno pitanje održavanja i upravljanja kosim liftom.

"Održavanje će plaćati Općina Centar, a korištenje kosog lifta bit će besplatno prvih mjesec ili dva. Općina Centar ne može upravljati kosim liftom i to je pitanje koje zajednički moramo rješavati. Želim da to pitanje riješimo jučer, ali nije moguće. Želim da to pitanje riješimo u ovoj ili idućoj sedmici, a koliko je moguće vidjet ćemo. Do mene nije, ali volio bih da firmu imamo već danas i da kosi lift od sutra bude u funkciji", poručio je Ajnadžić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je kako će pitanje upravljanja kosim liftom na Ciglanama biti što prije riješeno.

"Naše preduzeće Sarajevo d.o.o. ozbiljno razmatra tu mogućnost. Ne želimo funkcionisanje dovesti u pitanje", rekao je Skaka.

Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1.500 kg. Kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni su videonadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost.

Projekt izgradnje lifta zajednički su finansirali Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je osigurala 525.000 KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300.000 KM.