Optimizam u Centru
39

Kosi lift na Ciglanama u funkciji do kraja godine

Klix.ba
U skladu sa planiranom dinamikom radovi na izgradnji kosog lifta na Ciglanama privode se kraju, a probna vožnja planirana je 24. decembra 2018. godine, ukoliko dozvole vremenske prilike, saopćeno je iz Općine Centar.

Podsjećamo, ranije je Općina Centar raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar donesena je odluka da se za izvođača radova angažuje konzorcij kojeg čine firme "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo.

Konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže liftova, a predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obavili su ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

Projekat izgradnje lifta zajednički finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

"Prvobitno su okončani radovi na demontaži starog lifta, te izvršena geološka ispitivanja koja su bila potrebna za izradu elaborata. S obzirom da su se radovi odvijali u skladu sa planiranom dinamikom, kako je i obećano, do kraja godine će kosi lift biti u funkciji. Probna vožnja planirana je za 24. decembar ove godine, ukoliko dozvole vremenske prilike. Jedino što nas može omesti je prevelika količina snijega koja bi nam onemogućila pristup. Naredne sedmice bit će montirana i kabina. Radovi od kojih ovisi puštanje u funkciju kosog lifta privode se kraju", objasnio je Fikret Begović, vlasnik firme "Europrost" iz Gračanice.