Veliki problem
40

Kosi lift na Ciglanama opet ne radi, GRAS ga konačno prepušta Općini Centar

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane po ko zna koji put nije u funkciji te su stanari koji žive u višim dijelovima naselja primorani da koriste stepenice. Povrh svega, u toku je svojevrsna primopredaja nadležnosti nad ovim problematičnim prijevoznim sredstvom.

Portalu Klix.ba javio se veći broj građana spomenutog naselja, koji su izrazili duboko žaljenje i zabrinutost zbog blokade rada kosog lifta. Posebno u zimskom periodu godine, penjanje stotinama stepenica predstavlja izazov za sve građane, a posebno za one starije životne dobi.

Za kosi lift odgovoran je GRAS, a tako će ostati sve do Nove godine. Naime, kako je potvrđeno za Klix.ba, Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS će kosim liftom upravljati do 31. decembra 2017. godine, jer će tada upravljanje biti prebačeno u nadležnost Općine Centar.

Iz Općine Centar je potvrđeno kako žele aktivno učestvovati u rješavanju ovog problema naših sugrađana.

Podsjećamo, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je u nekoliko navrata naglašavao spremnost Općine da preuzme upravljanje kosim liftom, ali pod uslovom da on pređe u vlasništvo Općine. Čini se da će upravo taj uslov biti ispunjen.

Započete su i procedure vezane za prebacivanje vlasništva na Općinu Centar, koje su u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo. Nije poznato kada će proces biti okončan pa se ne može reći ni kada će lift ponovo biti u funkciji.

Općina Centar je za 2018. godinu planirala sredstva za rekonstrukciju kosog lifta. Pored toga, Ajnadžić je zajedno sa saradnicima obavio niz razgovora s predstavnicima renomiranih evropskih kompanija koje se bave poslovima vertikalnog transporta, a sve s ciljem da, nakon što kosi lift pređe u vlasništvo Općine, što prije započnu procedure vezane za njegovu rekonstrukciju.