Loptica vraćena
10

Košarac uzvraća Izetbegoviću: Formiranje vlasti blokira SDA

Srna/ Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Formiranje vlasti blokira SDA jer želi da što duže ostane na vlasti sa labilnim partnerima iz Republike Srpske - SDS-om i PDP-om, da bi institucije na nivou BiH stavili u funkciju svojih politika, ističe šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.
Košarac je rekao Srni da su u SDA svjesni činjenice da će struktura okupljena oko SNSD-a koju čine DNS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, braniti interese RS i biti isključivo bazirana na Ustavu i zakonu, a ne na potrebama lidera SDA Bakira Izetbegovića i SDA da afirmišu probosanske političke ciljeve, kao što je bio slučaj u prethodnih nekoliko godina.

Komentarišući današnje zaključke Predsjedništva SDA u kojima se poziva SNSD da "prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH", Košarac je naveo da je SDA u prethodnim godinama imala podobne partnere u PDP-u i SDS-u.

On kaže da je potpuno jasno da konstituisanje zajedničkog nivoa vlasti blokira isključivo politika vrha SDA, i to stalnim uslovljavanjem nepostojećim uslovima, poput aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO, pri tom lopticu krivice prebacujući na SNSD, koji je u svakom momentu spreman da se uključi u proces formiranja Savjeta ministara.

Izetbegović je danas kazao da je SDA ponovo pozvala SNSD da prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH.

"Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u proceduru poslalo Vijeće ministara nanosi ogromnu štetu građanima, državi, integracijskim procesima. Na usvajanje čeka više od 30 zakona i 36 međunarodnih dokumenata među kojima i sporazumi za Koridor 5C. Očekujem da konačno nakon devet mjeseci mandatar za novi saziv Vijeća ministara koji će doći iz SNSD-a Predsjedništvu i klubovima u PSBiH ponudi program, a HDZ da predloži kandidata za predsjednika FBiH kako bi se pokrenule procedure imenovanje novog saziva Vlade FBiH", rekao je Izetbegović.