Politikanstvo na djelu
774

Košarac traži da se na oznaci "Safe Travels" nalaze obilježja RS-a, a ne BiH

V. K.
Košarac: Potrebno poštovati stav RS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Košarac: Potrebno poštovati stav RS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je Bosna i Hercegovina jučer dobila #SafeTravel destinacije Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC) ministar Staša Košarac odlučio je ispolitizirati i ovu nadasve korisnu odluku za sve turističke djelatnike u Bosni i Hercegovini.
Istina, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, pozdravio je napore institucija koje su omogućile Bosni i Hercegovini mogućnost da država bude dio ovog WTTC-ovog projekta. Međutim, kao i obično, u Bosni i Hercegovini se ni ovakva, naizgled banalna stvar ne može realizirati bez dodatnog politiziranja aktivnosti.

Naime Košarac je u saopćenju povodom dodjele oznake "Safe Travels" naglasio kako insistira da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi oba entiteta i Brčko distrikta te je naglasio kako Ministarstvo vanjske trgovine neće preduzeti dalje korake bez saglasnosti ovih institucija.

''Insistiram na tome da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uvažavajući činjenicu da je sektor turizma primarno u njihovoj ustavnoj nadležnosti. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu i neće preduzeti dalje korake bez pune saglasnosti ovih institucija'', naglasio je ministar Košarac.

U nastavku, Košarac je naglasio kako u ovom slučaju oznaka "Safe Travels" ne može koristiti simbole države Bosne i Hercegovine već se moraju ispoštovati simboli entiteta.

''Prije zvaničnog korišćenja oznake za bezbjedna putovanja, neophodno je da se uvaže stavovi institucija Republike Srpske u pogledu samog izgleda oznake, budući da prvobitno predložena nije prihvatljiva i ne odražava ustavno uređenje BiH. Oznaka koja će se koristiti u Republici Srpskoj mora da sadrži obilježja Republike Srpske. O ovom uslovu informisaću i predstavnike WTTC-a i tražiti da stav institucija RS-a bude u potpunosti ispoštovan'', poručio je ministar Košarac.

Na kraju Košarac je naglasio kako ova oznaka jeste značajan korak u procesu oporavka turizma u Bosni i Hercegovini ali da ona mora biti u skladu sa pravilima

''Institucije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta nadležne su za provođenje svih aktivnosti u vezi sa pomenutom oznakom i njihovi zahtjevi moraju biti uvaženi, kako bi se usaglasili naredni koraci. Činjenica da su nadležne institucije usvojile smjernice i protokole WTTC-a dobar je početak, ali postoje otvorena pitanja koja moraju biti usaglašena prije zvanične upotrebe oznake za bezbjedna putovanja. To je može riješiti isključivo uz uvažavanje stavova nadležnih institucija i poštovanje ustavnih nadležnosti'', zaključio je ministar Košarac.

Iako će svrstavanje Bosne i Hercegovine u kategoriju "Safe Travels" omogućiti oporavak turističke djelatnosti nakon pandemije koronavirusa čini se kako ni ovakva pitanja u BiH ne mogu proći bez svakodnevnih političkih previranja od kojih građani imaju sve manju korist naročito u vremenu pandemije koronavirusa.