|

Košarac: Poslanici SNSD-a neće doći na hitnu sjednicu Predstavničkog doma

Košarac: Poslanici SNSD-a neće doći na hitnu sjednicu Predstavničkog doma
26
S
SRNA
13.6.2019. u 12:06
57
komentara
26

dijeljenja
Košarac: Poslanici SNSD-a neće doći na hitnu sjednicu Predstavničkog doma Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži tehnički mandat Vijeću ministara u kojem sjede, kako je naveo, nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.
"Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili poslanici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Vijeća ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.On je istakao da je šokiran izjavom predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji problematizuje i pokušava da dovede u pitanje sadržaj i značaj Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti RS-a.

"Takve izjave predstavljaju direktnu podršku bošnjačkim politikama i onim međunarodnim faktorima, koji ne poštuju volju i interese srpskog naroda i koji po svaku cijenu pokušavaju da naprave NATO-granicu između Srbije i Republike Srpske. Zbog ovakvih izjava i probosanske politike SDS-a i PDP-a, te dvije stranke su prihvatljive u Sarajevu, dok se Republici Srpskoj uskraćuje ustavno i zakonsko pravo da ima svoje legalno izabrane predstavnike u Vijeću ministara BiH", upozorio je Košarac.

Kaže da postoji očigledna namjera SDS-a, PDP-a i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH, što nije tačno.

"Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Vijeća ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Savjetu ministara istovremeno i poslanici u Parlamentu BiH", poručio je Košarac.

Potvrdio je da se poslanici SNSD-a neće pojaviti na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, iako bi, kako kaže, imali mnogo toga da kažu o situaciji u pravosuđu BiH, kao i o migrantskoj krizi.

"Na sceni je očigledan pokušaj SDA i jednog broja međunarodnih zvaničnika da ponovo ovladaju pravosudnim institucijama BiH, i to u trenutku kada su, konačno, na red došli slučajevi ratnih zločina nad Srbima i kada se vode procesi protiv bošnjačkih ratnih generala, te policijskih i civilnih struktura odgovornih za te zločine. Pitali bismo ministre Mektića, Šarovića i Crnadka zašto se mjesecima ne usvaja revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, koja ne odgovara bošnjačkim strankama i posebno vrhu SDA", rekao je Košarac.On je poručio da je apsurdno da hitnu sjednicu Predstavničkog doma traži ministar - poslanik Dragan Mektić, čije je ministarstvo, smatra Košarac, direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH.

"Imali bismo šta da kažemo o ulozi nekih od najbližih Mektićevih saradnika i zvaničnika Ministarstva sigurnosti u izazivanju migrantske krize i sumnjivoj saradnji sa pojedinim međunarodnim humanitarnim organizacijama, od kojih su imali direktnu ili indirektnu korist. Doći će vrijeme kada ćemo o tome govoriti, sa konkretnim imenima i dokazima, i u parlamentu i u novoizabranom Vijeću ministara BiH", poručio je Košarac.
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...