U Istočnom Sarajevu
44

Košarac o kupovini nekretnine za 2 miliona KM: To je višegodišnja potreba institucija BiH

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon što je portal Klix.ba objavio informaciju da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH namjerava kupiti poslovni prostor od 500 do 550 kvadrata za 2 miliona KM u Istočnom Sarajevu, resorni ministar Staša Košarac kazao nam je da se radi o višegodišnjoj potrebi koja je sada došla na dnevni red.
"Ranije je iskazana potreba za proširenjem prostora odnosno kupovinom poslovnih prostora. Ovdje se radi o ustaljenoj proceduri da kada se iskaže potreba za poslovnim prostorom, onda se upućuje pismo Službi za zajedničke poslove koje odlučuje da li je opravdano ili ne", kazao nam je Košarac.

Što se tiče cijene od dva miliona KM za prostor od 500 kvadrata na području Istočnog Sarajeva, tačnije o opravdanosti te cifre, ministar je kazao da on ne može govoriti o cijenu jer se o tome brine Služba za zajedničke poslove.

Na pitanje zašto ovakav poslovni prostor nije kupio prethodni saziv Ministarstva te da li je njima bio potreban dodatni prostor, Košarac odgovara da se radi o višegodišnjoj potrebi koja je sada došla na red realizacije, a da prošli saziv vjerovatno to nije učinio jer nije bio usvojen budžet za 2019. godinu.

Košarac je istakao da je potrebno da institucije BiH imaju prostore u svom vlasništvu, a ne da i dalje po visokim cijenama iznajmljuju nekretnine ili da službenici rade u neuslovnim prostorima.

"Ne znam zašto bi ikome smetalo da neke institucije BiH budu smještene u Istočnom Sarajevu", dodao je.