Vijeće ministara BiH
6

Košarac: Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa

M. G.
Nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH medijima se obratio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, s obzirom na to da je jedna od tema bila razmatranje uvođenja zaštitnih mjera za pojedine proizvode iz EU.
Kako je rekao Košarac, predložili su Vijeću ministara da usvoji stavku o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu svježeg i rashlađenog mesa iz Evropske unije.

"Iz neobjašnjivih razloga i bez rasprave na sjednici, jedan dio ministara nije glasao da donesemo ovu odluku i ona nije usvojena. Odmah ću vam reći da su za ovu odluku glasali predsjedavajući Tegeltija, ministar Mitrović, Jović i ja. Mislim da je ovo bio dobar model da ovo pitanje riješimo na kvalitetan način kroz izmjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživaju sa EU koji je za BiH diskriminatoran. Argumenti su bili na našoj strani. Zašto se u BiH uvozi bez carinskih obaveza, prelevmana i carinskih stopa. Iako prijedlog nije usvojen, pokrenućemo postupak u skladu sa pravilima kako bismo ovo pitanje trajno riješili. Konsultacije sa EU započet ćemo 15. aprila", kazao je Košarac.

Podsjećamo, prijedlog je bio da se uvedu prelevman ili zaštitna taksa i carinska stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na dvije godine. Košarac je ovaj prijedlog pravdao tvrdnjom da su bosanskohercegovački proizvođači dodatno ugroženi pandemijom koronavirusa i, kako je naveo, nelojalnom konkurencijom izvana.

Također je važno napomenuti da je eventualno prihvatanje zaštitnih mjera moglo narušiti intergraciju Bosne i Hercegovine u EU, ako bi se utvrdilo da je SSP prekršen.