Bit će upućen akt
7

Košarac: Na kolegijumu je da zakaže sjednicu za potvrđivanje Tegeltije

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da će u toku dana Kolegijumu Predstavničkog doma biti upućen akt kojim bi se otvorila mogućnost za zakazivanje sjednice ovog doma na kojoj bi bio potvrđen izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg.

Govoreći o današnjoj sjednici Komisije, Košarac je podsjetio da je većina predstavnika svih 14 stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu dala podršku Tegeltiji za izbor na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"To govori da je Tegeltija pokazao visok stepen razumijevanja i znanja o načinima funkcionisanja institucija na nivou BiH, uvažavajući vrlo jasno izraženu ustavnu kompetenciju i nadležnosti svakog od nivoa i opredjeljenje da se poštuju zakonski propisi, što je obaveza svakog izabranog zvaničnika", istakao je Košarac.

On je dodao da je Tegeltija dao jasne naznake da će se baviti privrednim razvojem i ekonomijom, te da će sarađivati sa kolegama u izvršnoj vlasti na svim nivoima u BiH kako bi se deblokirao evropski put BiH i na unutrašnjem planu razvijali privreda i ekonomija.

Prema njegovim riječima, bilo je i onih koji su na sjednici Komisije pokušali da postavljaju tendenciozna pitanja.

"Mislim da su neistine da je Tegeltija rekao da neće poštovati stavove institucija Republike Srpske. Postoji stenogram, pozivam stručne službe da dostave tu informaciju", dodao je Košarac.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je novinarima da Tegeltija, odgovarajući na pitanja članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, ni o jednom pitanju nije dao precizan stav.

"Ne vidim da je postignut bilo kakav konsenzus, ovo je samo otkočen proces formiranja vlasti koja će o važnim pitanjima, po mom sudu, biti zakočena odmah u narednoj godini", rekao je Magazinović.

Član Komisije u ime PDP-a Branislav Borenović takođe je rekao da ni na jedno pitanje Tegeltija nije dao konkretan odgovor.

"Zar budući predsjedavajući Vijeća ministara nije mogao da se pripremi i da nekoliko naznaka u kom ekonomskom pravcu treba da ide BiH, kako i na koji način vidi pitanje zapošljavanja, privrednog rasta, migrantske krize, bezbjednosnih i drugih izazova", upitao je Borenović i dodao da su najdiskutabilniji bili odgovori u vezi sa NATO integracijama.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara danas je u Sarajevu sa osam glasova za i šest protiv podržala Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra imenovalo je Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.