Predstavnički dom PSBiH
0

Košarac: Izmjene poslovnika bi oslabile poziciju srpskih predstavnika u institucijama BiH

A. P.
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da bi usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koje su tražili poslanici SDS-a i PDP-a, nepovratno urušilo ustavnu poziciju predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je da posebna sjednica o ovoj temi mogla biti održana do kraja novembra.

"Nemamo nikakvu dilemu da je to sinhronizovano djelovanje SDA i SDS-a jer znamo da će Denis Zvizdić biti odsutan jer ide u Ameriku pa se očigledno traži termin da bi se moglo desiti da SDS i PDP podnesu zahtjev za posebnu sjednicu kad Zvizdić sleti na sarajevski aerodrom. To potpuno potvrđuje ono što mi sve vrijeme govorimo, da je sve ovo u vezi poslovnika aktivnost koju je osmislio SDA, a izvođač takvih radova su SDS i PDP", kazao je Košarac.

Prokomentarisao je i zaključke Narodne skupštine RS-a za koje je Šarović rekao da su felerični, da nemaju veliki domet i da su naručeni za dizanje tenzija.

"NSRS je donijela zaključak i pozvala sve predstavnike iz RS da ne učestvuju u izmjenama poslovnika bilo koje institucije, a da se prije toga ne obavi šira rasprava u institucijama RS. Istina je da smo mi prethodnih 4-5 godina bili svjedoci činjenice da je politika SDS-a i PDP-a da ignorišu stavove institucija RS. Jedino je realno i neophodno da oni hitno povuku prijedlog o pravnim poslovima. Na taj način će ostati vrlo jasno i transparentno naznačeno da je to neophodno jer je to složen proces i ne smije se ići na takvu varijantu", smatra Košarac.

On je uvjeren da bi s takvom inicijativom pozicija srpskih predstavnika u institucijama BiH u procesu odlučivanja mogla biti oslabljena.

"U tom slučaju za njih bi bilo prihvatljivo da u radnim tijelima Predstavničkog doma participira šest predstavnika iz FBiH, a samo jedan iz RS-a. Što govori da je to izdajnička politika, što derogira ustavni kapacitet RS i naravno predstavljanje i odlučivanje predstavnika iz RS na vješto osmišljen način da se ignoriše volja naroda. To je veoma opasno i ta inicijativa je nakaradna kao i politika SDS-a i PDP-a", uvjeren je Košarac.

On je i ovu priliku iskoristio da se obračuna sa političkim neistomišljenicima.

"Politika Šarovića i SDS-a i nekih drugih je usmjerena na derogiranje RS-a prateći izdajničku i politiku dodvoravanja. Zaključci su u interesu građana RS i Šarovićeve kvalifikacije govore o njegovoj potrebi da se dodvori onima koji su ga izabrali 2014. da vrši vlast i danas ga održavaju u političkom životu, a to je dio međunarodne zajednice i njegov najbolji partner Bakir Izetbegović", rekao je Košarac.