Radioaktivni otpad
20

Košarac: Istrajati u onemogućavanju izgradnje odlagališta u Trgovskoj gori

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da će svi institucionalni kapaciteti BiH biti uključeni kako bi onemogućili izgradnju odlagališta za nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora koje je najavila Hrvatska.

"Bit ćemo posvećeni razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom jer i mi bismo mogli iznad Dubrovnika napraviti odlagalište otpada, ali bi to bilo loše i ne bi išlo u smjeru razvoja dobrosusjedskih odnosa", rekao je Košarac.

Dodao je da je neophodno formirati ekspertni tim koji će zastupati interese BiH u ovom predmetu, te o ovom problemu obavještavati prvenstveno evropske institucije.

Staša Košarac (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Naša primarna obaveza je zaštita života građana BiH u slivu rijeke Une, kao i zaštita životne sredine", istakao je Košarac.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navela je da najavljena izgradnja odlagališta predstavlja otvoreno pitanje između dviju zemalja, ali da se nada da ćemo diplomatskim putem uspjeti odvratiti Hrvatsku od te lokacije.

Edita Đapo (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Edita Đapo (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"U ovoj godini proglašen je prirodni park "Una" koji se spojio sa nacionalnim parkom u Federaciji i to bi trebalo da bude snažan argument za borbu protiv ovog problema", rekla je Đapo.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić najavila je borbu svim pravnim sredstvima kako bi spriječili vlasti Hrvatske da pokušaju gradnju tog odlagališta koje bi uzgrozilo stanovnike 13 općina u BiH.

Srebrenka Golić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Srebrenka Golić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Ne dozvolimo da bude izgrađeno to odlagalište a ne činimo bilo kome u susjedstvu da ima problem zbog naših ideja", potcrtala je Golić.

Poslanik parlamentarne grupe "Zeleni klub" Saša Magazinović kazao je da je dogovoreno da, osim dovorenih zajedničkih aktivnosti, nastave i sa dosadašnjim individualnim aktivnostima te će poslanici i dalje biti u komunikaciji s kolegama u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja regije o tom problemu.

Načelnik Opštine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača naglasio je da je izgradnja odlagališta potpuno neprihvatljiva za lokalno stanovništvo i da će se na tom primjeru pokazati koliko je BiH ozbiljna država koja je u stanju da zaštiti svoje građane.