Kadrovi SNSD-a
12

Košarac i Cvijanović održali konsultacije zbog zakona o gasu uoči sjednice Predsjedništva

S. Š. U.
Foto: Twitter/Staša Košarac
Foto: Twitter/Staša Košarac
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović konsultirali su se danas u vezi sa tačkama dnevnog reda sjednice zbog, za pretpostaviti je, prijedloga Zakona o gasu BiH.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je sedmog februara ove godine uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje Zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Cilj zakona je ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Prijedlog je očekivano naišao na negodovanja vlasti iz Republike Srpske, a budući dase na projektima Istočne interkonekcije insistira u smislu tvrdnje da je nadležnost u oblasti energetike na nivoima entiteta, za očekivati je da je Košarac Cvijanović objasnio argumentaciju zašto BiH ne bi trebala imati nacionalni Zakon o gasu.

"Sa velikim zadovoljstvom - konsultacije sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović uoči današnje sjednice Predsjedništva BiH. Interes Republike Srpske, kao i uvijek, nam je na prvom mjestu", poručio je Košarac.