Reakcije iz SNSD-a
2

Košarac: Cilj Saveza za promjene jeste da napravi haos u RS-u

SRNA
Staša Košarac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da je današnja konferencija za novinare Saveza za promjene jedna vrsta specijalnog rata protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika jer su, kako kaže, svjesni da je njegov kapacitet i kao predsjednika SNSD-a i kao predsjednika RS-a mnogo veći nego kada se svi oni saberu.

"Na konferenciji je izneseno niz političkih gluposti i tvrdnji koje nisu argumentovane i još jednom je potvrđeno da je to jedna klasična predstava za javnost, s ciljem kontinuiranog nastavka borbe isključivo protiv Dodika", rekao je Košarac novinarima.

On je naglasio da je to bila predstava za javnost, pojačana s ciljem da se o Dodiku stvori neki drugačiji osjećaj i slika, potpuno neargumentovano.

"To govori puno o njima i nastaviće i dalje s time, jer nemaju šta novo da nude građanima Srpske. Šta oni nude, vezivanje zastava s Bakirom Izetbegovićem, da li je to rješenje", upitao je Košarac komentarišući optužbe predstavnika SzP-a da Dodik širi mržnju, priziva rat i poruke da "neće stati dok ga ne skinu sa grbače naroda".

On tvrdi da SzP pokušava da na emotivan način dodatno mobiliše određene strukture kako bi se vršio isključivo politički pritisak na predsjednika RS-a.

"Osnovni politički cilj im je da naprave haos u RS-u i implementiraju želje lidera SDA Bakira Izetbegovića i djela međunarodne zajednice te da svaki dan napadaju isključivo Dodika", istakao je Košarac.

On kaže da Dodik ništa nije rekao što ne misli značajan broj ljudi u RS-u, na temelju argumenta.

"S obzirom da smo svjedoci vrlo pogubne politike takozvanog Saveza za promjene u institucijama BiH, svjedoci smo da su u protekle tri godine u potpunosti ignorisali institucije RS-a, da su bili najbolji partneri Izetbegoviću", naveo je Košarac.

Podsjetivši na popis stanovništva u BiH za koga su institucije RS-a iskazale sumnju kada je riječ o validnosti i tačnosti podataka, Košarac je naglasio da je zahvaljujući kadru Saveza za promjene to prošlo.

"To će biti dugoročan problem za RS. To je dalo verifikaciju Bošnjacima da ih ima više od 50 posto. To sigurno nije patriotizama", ukazao je Košarac.

On je naveo i da je u vrijeme kada je koalicija SDS-PDP-NDP na vlasti u Sarajevu došlo do situacije da njihov "najbolji koalicioni partner" Izetbegović pokreće apelaciju pred Ustavnim sudom BiH o Danu RS-a.

"Kako su branili interese RS-a u tom kontekstu. Jesu li bili uz institucije RS-a? Sjetimo se njihovih kvalifikacija kada je riječ o referendumu, vrlo značajnom demokratskom činu u RS-u koji otvara mogućnost svakom građaninu da se izjasni", naveo je on.

Košarac je napomenuo da se predsjednik RS-a ponaša u skladu sa Ustavom, zakonima i političkim programom koalicije koji je okupljena oko vlasti u RS-u.

"Ta vlast nikoga ne mrzi, ta vlast permanentno promoviše mir i stabilnost na ovom području", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, vlast u RS-u insistira na dijalogu i rješavanju otvorenih političkih pitanja u BiH, a ne na način, kako to pokušava da prikaže SzP, da želi konflikt.

"Naravno da imamo neke političke teme o kojima se ne slažemo, ali ono što je odlika vlasti u RS-u jeste da smo uvijek okupljeni oko institucija, Ustava i zakona i da prije svega rješenja želimo da tražimo u Banjoj Luci, a tek onda u Sarajevu", rekao je član Predsjedništva SNSD-a.

Međutim, smatra Košarac, Savez za promjene, na temelju potrebe njihovog koalicionog partera, želi da dođe do političkog stava u Sarajevu, pa da onda "prave problem u Banjoj Luci".

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je traženo da se Dodik uhapsi u Srbiji, a potom i demanti te vijesti, Košarac je rekao da Vučić ima saznanja i radi svoj posao u skladu sa Ustavom, ali da je vrlo loša poruka od ministra koji dolazi iz Republike Srpske da oponira predsjedniku Srbije.

"Imali smo situaciju kad je bivši predsjednik SDS-a veoma često negativno komentarisao susrete Dodika i Vučića. Sjetimo se i komentara o susretu Dodika i Putina, te komentara o patrijarhu Irineju", podsjetio je on.

Član Predsjedništva SNSD-a ističe da je SzP ušao u jednu matricu iz koje neće moći tako lako da izađe, a to je osporavanje značaja saradnje RS-a i Srbije na važnim nacionalnim, ekonomskim, infrastrukturnim pitanjima.

"Politički mentori takozvanog Saveza za promjene su dio stranaca i bošnjačka politička komponenta, što izaziva frustraciju i uvjeren sam da dobijaju pisane naloge kako da se postave i šta da u javnosti iznose protiv istaknutih funkcionera RS-a, ali i Srbije", rekao je Košarac.

On je ocijenio da je to zabrinjavajuće i napomenuo da se do sada u historiji funkcionisanja zajedničkih institucija to nikada nije desilo.

"A kada imaju zakonsko pravo da svoj posao i politički stav manifestuju kroz operativna saznanja, mislim na napad na Vučića u Potočarima, onda ne urade ništa", konstatovao je Košarac.

On je ukazao na opasnost takvog ponašnja i izrazio uvjerenje da bošnjačka komponenta, dio tajnih muslimanskih obavještajnih struktura i dio međunarodne zajednice sa uživanjem gleda ovakvo ponašnje SzP.

"Mi znamo da je politička meta takozvanog Saveza za promjene Milorad Dodik, a plašim se i Aleksandar Vučić, a takozvani Savez za promjene ovakvim djelovanjem to potvrđuje", zaključio je Košarac.