BiH
0

Košarac: Boli činjenica da niko od međunarodnih predstavnika nije bio u Bratuncu

FENA
Foto: Beta;
Foto: Beta;
Predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac izjavio je danas da boli činjenica da niko od međunarodnih predstavnika nije jučer prisustvovao obilježavanju 15. godišnice stradanja Srba u Bratuncu i Srebrenici, te da niko ne treba da ignoriše i srpske žrtve u proteklom ratu.

"Boli nas činjenica da niko od predstavnika međunarodne zajednice u BiH jučer nije prisustvovao obilježavanju srpskog stradanja u Podrinju iz nama nepoznatih razloga. Nije nam jasno zbog čega niko od njih nije došao jučer u Srebrenicu i Bratunac i nije nam jasno na bazi kojih kriterija neko iz međunarodne zajednice može da dijeli žrtve rata u BiH", kazao je Košarac na pres-konferenciji u Banjoj Luci navodeći da je činjenica da je u proteklom ratu stradao i bošnjački, i hrvatski i srpski narod.

Takav odnos međunarodne zajednice navodi na razmišljanje da se o ovom pitanju razgovora.

"Niko nema pravo da ignoriše 3.300 žrtava u Srebrenici i Bratuncu, a jučer je to učinila međunarodna zajednica jer se niko od njih i predstavnika diplomatskog kora nije odazvao pozivu da bude u Bratuncu", tvrdi Košarac.

Klub srpskih delegata želi da otvori razgovore u političkim krugovima i s međunarodnim predstavnicima u BiH o otkrivanju načina stradanja Srba i procesuiranje onih koji su činili zločine nad tim narodom.

Napomenuo je da Srbi "nisu samo stradali u Podrinju, već i u Sarajevu, a da Komisija za Sarajevo nije ništa uradila, te u tom konteksu pozivamo novog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da da puni doprinos da se pitanje stradanja Srba u Sarajevu počne rješavati".

Košarac je naveo da međunarodna zajednica u BiH treba da sagleda i drugu stranu istine, te da je neophodno razgovarati i o ovom pitanju i s porodicama stradalih.

"Mislim da se treba preispitati uloge predstavnika naroda u zajedničkim komisijama koje se bave pitanjem nestalih. Imamo situaciju da iz Federacije BiH imamo aktivne političke uloge određenih ljudi koji participiraju u tim komisijama, a to je Amor Mašović", kazao je Košarac i pozvao visokog predstavnika i druge međunarodne predstavnike da se uključe u probleme rješavanja stradalih Srba u proteklom ratu.