"Kirche in Not"
1

Kosača u Mostaru osvijetljena u crveno u znak solidarnosti sa progonjenim kršćanima

G. Š.
Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru je večeras zasjao u crvenoj boji čime se najveći hercegovački grad priključio inicijativi Katoličke humanitarne organizacije "Kirche in Not", te je osvjetljavanjem te građevine izražena solidarnost s progonjenim kršćanima širom svijeta.

Katolička humanitarna organizacija "Kirche in Not" zadnjih nekoliko godina, svake zadnje srijede u novembru različitim aktivnostima pokušava skrenuti pažnju na kršćane koji trpe zbog svoje vjere.

Jedan od načina je iluminacija znamenitih građevina u crveno, čemu se kako je najavljeno ove godine priključuje i Vrhbosanska nadbiskupija, te u crveno osvijetljava sarajevsku katedralu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Organizacija koja brine za progonjene kršćane u svijetu Open doors/Porte Aperte/Otvorena vrata objavila je 13. januara ove godine izvještaj o 50 zemalja svijeta u kojima kršćani doživljavaju najjači intenzitet progona ili diskriminacije zbog svoje vjere.

Samo u ovim zemljama oko 309 miliona kršćana je progonjeno, a ostalih 30-ak miliona otpada na ostalih 50 država u kojima je provedeno istraživanje.

Naglasili su kako zabrinjava podatak da u odnosu na prošlu godinu u svijetu raste broj progonjenih kršćana zbog njihove vjere.

Zajedno s progonom raste i broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere, te navode kako se nesigurnost kršćana u dobrom dijelu ovoga svijeta ogleda i u podacima o njihovim hapšenjima i zatvaranjima bez procesa ili u njihovim otmicama.