BiH
8

Korupcija u BiH nije tajna, dešava se u zdravstvu i obrazovanju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Korupcija u BiH nije nikakva tajna, dešava se u zdravstvu i obrazovanju i ne treba imati tolerancije prema toj pojavi.

Potvrdio je to direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Peter Duffy novinarima prije konferencije o antikoruptivnim mjerama u obrazovanju u zdravstvenom sektoru, koja je održana danas na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Duffy podsjeća da ljudi plaćaju zdravstveno osiguranje zbog čega im zdravstvene usluge moraju biti dostupne kad im to zatreba, a nosioci vlasti treba da pravilno troše taj novac.

"Mnogo puta smo čuli da to nije slučaj. Rješenja za problem korupcije u zdravstvu i obrazovanju nisu drugačija od onih za bilo koji drugi sektor i na stolu su već izvjesno vrijeme, o njima se treba razgovarati i pokrenuti određene aktivnosti", naglasio je.

Naglašava da pitanje korupcije nije političko, ali i dodaje da je potrebna veća podrška političara da bi taj problem bio riješen. S tim u vezi, podsjetio je na međunarodne osnovne prakse koje treba da budu primijenjene za pitanja korupcije, bez obzira na to koja je politička stranka na vlasti.

Na današnjem događaju prezentiran je Akcioni plan za borbu protiv korupcije na Medicinskom fakultetu (2015- 2019), a dekanesa Almira Hadžović - Džuvo kaže novinarima da on predviđa niz aktivnosti a sve s namjerom da se kod studenata, kroz obrazovni proces, mijenja svijest o korupciji kao neprihvatljivoj pojavi.

Dio plana je, kaže, i utvrđivanje stanja na Medicinskom fakultetu kad je u pitanju korupcija. Dekanesa kaže da je u četverogodišnjem mandatu imala samo jednu prijavu korupcije na Medicinskom fakultetu, ali je, nažalost, prijava bila anonimna.

"Nadam se da ćemo ohrabriti one koji su eventualno izloženi tim koruptivnim radnjama, da to prijave i dostave dokaze da ih možemo u proceduri dovesti dokraja", kaže ona.

Podsjeća da je, sudeći po anketama građana, u sektorima obrazovanja, zdravstva i pravosuđa korupcija najprisutnija, ali bez jasnih podataka o tome koliko je korupcija uistinu i prisutna.

Akcioni plan za borbu protiv korupcije na Medicinskom fakultetu dio je Akcionog plana Vlade KS-a, a u okviru Strategije za borbu protiv korupcije koju je odobrilo Vijeće ministara BiH.