Univerzitet u Banjoj Luci
0

Korupcija postoji, ispiti se kupuju

FENA
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Milan Grubor izjavio je danas da je definitivno utvrđeno da ima korupcije na tom univerzitetu.

"Korupcija postoji, ispiti se kupuju“, kazao je Grubor predstavljajući detalje ankete koja je provedena među studetima, a koji su i anonimno telefonom mogli prijaviti korumpirane profesore ili bilo koji drugi slučaj korupcije.

Grubor je novinarima u Banjoj Luci kazao da, iako su studenti putem anonimnog telefonskog broja prijavili konkretne slučajeve korupcije na fakuletima, "zbog važnosti problema još se ne može izlaziti u javnost s imenima profesora i fakultetima na kojima je prisutna korupcija“.

Anketa je pokazala da na tom univerzitetu, od ukupnog broja anketiranih studenata, njih 7,7 posto lično se uvjerilo u korupciju.

Također, 11,7 posto studenata unaprijed zna koliko novca treba da da za polaganje ispita, a gotovo svaki peti ispitani student je prepoznao da zaposleni na fakultetima ne traže otvoreno novac, ali da pokazuju da očekuju mito.

Grubor dodaje da su rezultati navedene ankete poražavajući za društvo te da će članovi tima za borbu protiv korupcije nastaviti istragu o korupciji i preduzeti konkretne mjere na sankcioniranju korumpiranih profesora.

Anketa je rađena na uzorku od 818 studenata, a njih 47,3 posto je navelo da o korupciji na Univerzitetu saznaje u razgovoru s drugim studentima, 28 posto putem medija, a svaki deseti ispitanik na osnovu životnog standarda profesora i asistenata procjenjuje da je na ovoj visokoškolskoj ustanovi prisutna korupcija.

Više od polovine ispitanika, 56,6 posto, spremno je da da mito da bi se zaposlili nakon studija, nešto više od jedne trećine ispitanika je spremno da ponudi mito da bi dobili krevet u studentskom domu, dok je 28 posto studenata spremno za korupciju da bi dobili stipendiju.

Također, prema rezultatima ankete, 18 posto studenata je spremno da da mito da bi položili ispit.

Da im je traženo mito u posljednjih godinu dana, priznalo je 6,6 posto studenata, dok je 15,9 posto ispitanika izjavilo da se to dešavalo samo u izuzetnim slučajevima.

Oni koji bi prijavili korupciju su u većem broju od onih koji bi to prešutjeli.