Svjetski dan bolesnika
0

Korupcija i čekanje najveći problemi bh. zdravstva

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pacijenti širom svijeta, a i oni koji se solidarišu s njima, danas obilježavaju Svjetski dan bolesnika. 1992. godine ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II kako bi motivisao vjernike svih konfesija da razmisle na koji način mogu pomoći oboljelim.

Svjetski dan bolesnika je prilika za iskazivanje solidarnosti s onim dijelom stanovništva koje, pored svojih zdravstvenih problema, ima i problema sa ostvarivanjem svojih prava. Obilježavanja ovog dana u BiH koristi se kako bi se još jednom ukazalo na potrebu reforme zdravstvenog sistema u našoj zemlji i kvalitetnije brige za pacijente.

Šefko Bajić, aktivista Centra za promociju civilnog društva, istakao je da je, bez obzira na novac koji izdavajamo, upitan kvalitet usluga zdravstvene zaštite.

"U anketama u kojima su građani ocjenjivali javne usluge, zdravstvo je na posljednjem mjestu. Na skali od od jedan od pet dobio najnižu ocjenu od 1,48. Građani se većinom žale na korupciju u zdravstvenom sistemu, ali ne onu otvorenu u kojoj doktori i medicinske sestre otvoreno traže novac, već onu gdje se unaprijed takvo nešto podrazumjeva", istakao je Bajić.

Građani su osim mita, kao probleme naveli prekomplikovane procedure, preduga čekanja na ljekarski pregled, mogućnost greške prilikom određivanja dijagnoze, nedostatak stručnog medicinskog kadra.

S obzirom da medicinski radnici već imaju svoje organizacije u kojima se okupljaju, Bajić smatra da je neophodno osnivanje nevladine organizacije koja će se baviti promocijom prava pacijenata.

Predstavnici nevladine organizacije Partnerstvo za zdravlje također smatraju da bi bilo više nego dobro osnovati jedno takvo udruženje.

"Zaštita prava pacijenata iz oblasti zdravstvene njege sigurno bi bila adekvatnije riješena i donošenjem zakona o sestrinstvu i zakona o zdravstvenoj njezi u čijem donošenju bi morala učestvovati udruženja ili NGO koja štite prava pacijenata", ističu u ovoj organizaciji.

Navode da zbog slabe informisanost i edukovanosti pacijenata o ovim pitanjima, većina pacijenta ne poznaje svoja prava. Kao pozitivan primjer ističu izdavanje “Vodiča kroz zdravstveni sistem Kantona Sarajevo” u kojem se pacijenti mogu upoznati sa svojim pravima koje mogu ostvariti u insititucijama zdravstvenog sistema.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH napominju da se u oba entiteta provode medijske kampanje kako bi se korisnici zdravstvenih usluga upoznali sa svojim pravima, a dio te kampanje je i brošura "Prava pacijenata" koju je izdalo Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Visoko razvijene zemlje već imaju ustoličene savjete pacijenata pri zdravstvenim ustanovama, gdje su oni bitan sudionik u kreiranju javno-zdravstvenih politika, kako te ustanove, tako i sveukupne državne politike zemalja.