U stabilnom su stanju
9

Koronom zaražene 23 osobe u Domu penzionera u Tuzli

A. K.
Ulaz u Dom penzionera u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Ulaz u Dom penzionera u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Koronavirus je ušao i u Dom penzionera u Tuzli u kojem je zaraženo 19 korisnika i četiri zaposlenika, potvrđeno je za Klix.ba.

U proteklim mjesecima u tuzlanskom Domu penzionera na snazi su bile posebne restriktivne mjere kako bi se spriječilo ulazak koronavirusa među korisnike i zaposlenike, međutim i pored svega toga prvi slučajevi su nedavno potvrđeni.

Kako je za Klix.ba potvrdio stručni saradnik za odnose s javnošću u ovoj ustanovi Admir Muslimović, zbog činjenice da treće osobe nisu mogle ući od 5. marta ove godine, postojale su dvije mogućnosti prodora koronavirusa u Dom penzionera – putem zaposlenika ili jedne korisnice za koju se pretpostavlja da je nulta pacijentica.

Muslimović nam je pojasnio da je riječ o osobi koja nije pokazivala nikakve simptome infekcije, a zaraza koronavirusom potvrđena joj je prilikom pripreme za operativni zahvat u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje je u nekoliko navrata podvrgavana neophodnim pretragama, a na kraju i PCR testiranju.

"Mi trenutno imamo 19 korisnika koji su pozitivni na koronavirus i dobro je što svi imaju stabilnu kliničku sliku, bez većih poteškoća. S obzirom na to da mi nismo zdravstvena ustanova, imamo otvorene uputnice za one korisnike koji su hronični bolesnici te u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja oni će odmah biti transportovani u Univerzitetski klinički centar u Tuzli", kazao nam je Muslimović.

Svi korisnici koji su pozitivni na koronavirus, kao i njihovi kontakti, se nalaze u posebno pripremljenom izolatoriju na šestom spratu zgrade u kojoj je smješten Dom penzionera, a nekima od njih već je istekla izolacija.

Kada je riječ o zaposlenicima, Muslimović nam je kazao da je koronavirus potvrđen kod četiri osobe, a dvije od njih su medicinske sestre koje su bile u kontaktu s nultom korisnicom jer su je tri dana vodile na ljekarske preglede.

"Dan ili dva nakon što je utvrđeno da je naša korisnica pozitivna, medicinske sestre su dobile simptome te je i njima test bio pozitivan", precizirao je Muslimović.

Nešto ranije koronavirus je potvrđen i kod još jednog zaposlenika koji se u to vrijeme nalazio na godišnjem odmoru te nije postojala mogućnost da je nekoga od svojih saradnika ili korisnika zarazio.