"Pad sistema"
257

Koronavirus u FBiH i opći "javašluk": Zašto je javni sektor pukao tamo gdje je trebao biti najčvršći

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Koronavirus je globalni problem, svojim razvojem utječe na sve sektore, ali postaje i pravi test ozbiljnosti vlasti i građana. Dolaskom u Federaciju BiH virus je pokazao sve slabosti javnog sektora i na samom startu prodro u dvije krucijalne grane - zdravstvo i namjensku industriju.
Dokaz na kako slabim temeljima počiva javni sektor kod nas pokazao je kornavirus u svojim prvim slučajevima u FBiH, tačnije u Hercegovini. Incident u vezi s prvozaraženim u Mostaru, koji je na neko vrijeme iz sistema izbacio drugu najveću bolnicu u FBiH, ili neozbiljno shvatanje globalnog problema pandemije u Konjicu i njegovo daljnje još neozbiljnije rješavanje zaustavilo je rad u dvije velike fabrike namjenske industrije i kući poslalo bar dvije i po hiljade radnika.

Nakon svega što je uzrokovao upad koronavirusa na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar i njegovo širenje ranije na CUM-u, a kasnije na Intezivnoj njezi i Porodiljskom odjelu, kao i izolacije većeg broja zdravstvenih radnika, situacija je u narednom koraku dobila i najbolju tragikomičnu ilustraciju u ponašanju direktora institucije Ante Kvesića na konferenciji za medije.

Nakon svega toga povjerenje Hercegovaca u zdravstveni sektor dodatno je poljuljano, a kad sve ovo u vezi s koronavirusom jednom prođe, pozicija odgovornih koji su svojim djelovanjem ili nedjelovanjem ugrozili ono što bi u vrijeme pandemije trebalo biti neosvojiva tvrđava - trebala bi doći ispod ozbiljne metle. I Ante Kvesić i dežurni ljekar tzv. kum, kao i oni koji sve ove godine sponzoriraju tu improvizaciju od sistema.

Šta tek reći na proslavu u Konjicu koja se održavala u vrijeme proglašenja globalne pandemije, dva dana poslije preporuke Kriznog štaba FBiH da se javni skupovi ne održavaju i koju organizira najveća fabrika namjenske industrije, deveti najveći bh. izvoznik i kompanija koja doslovno prehranjuje Konjic.

Kako se nešto takvo pogubno i karikaturalno nikad ne bi moglo desiti u ozbiljnoj državi, onda ne treba ni ilustrirati kako bi neka takva država tretirala odgovorne koji zbog derneka bar na 15 dana izbace iz sistema dvije fabrike namjenske industrije.

U vrijeme opće panike, sažaljenja prema oboljelima i samilosti prema borbi zdravstvenih radnika vjerovatno će se u vremenu izgubiti i osjećaj odgovornosti i obaveze sankcionisanja odgovornih za pad sistema na onim tačkama gdje bi on trebao biti najčvršći.

Pametan uči na greškama drugih, glup na svojim, a mi vjerovatno nikad.