Novi slučajevi
505

Koronavirus potvrđen kod još sedam osoba u Tuzli, bili u kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Još sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Tuzli, a kako je potvrđeno za Klix.ba, sve one su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom iz Medicinskog instituta Bayer kod koje je pozitivan test na SARS-CoV-2 sinoć potvrđen. U našoj zemlji trenutno je zaraženo 247 osoba.

Epidemiološka obrada osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom završena je sinoć.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić za Klix.ba je potvrdila da je sedam osoba pozitivno na koronavirus te da su povezane sa prvim klasterom, odnosno Medicinskim institutom Bayer u Tuzli.

Analiza briseva izvršena je u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli, a kako saznajemo, svi zaraženi su sa blažim simptomima.

Osim medicinske sestre iz Tuzle, koronavirusom je zaražena i ženska osoba iz Lukavca koja se prije nekoliko dana vratila sa putovanja Bosnu i Hercegovinu. Ona je, prema riječima Čolić, nakon povratka u Lukavac bila u kućnoj izolaciji.

Stanje u gradovima i mjestima do potvrde slučajeva iz Tuzle izgledalo je ovako:

Banja Luka - 103, Konjic - 21, Sarajevo - 13, Mostar - 10, Laktaši - 10, Široki Brijeg - 9, Tuzla - 8, Kozarska Dubica - 8, Bihać - 7, Teslić - 5, Goražde - 5, Zenica - 4, Prnjavor - 4, Grude - 4, Bijeljina - 4, Bosanska Gradiška - 3, Čelinac - 3, Modriča - 3, Kneževo - 3, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prijedor - 2, Čitluk - 1, Derventa - 1, Kotor Varoš - 1, Novi Travnik - 1, Lukavac - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Bosanska Krupa - 1, Ribnik - 1, Doboj - 1.

Treba imati u vidu da je u međuvremenu potvrđeno još 10 slučajeva u našoj zemlji pa su projevi po pojedinim gradovima promijenjeni.

Kako bismo zajedno što brže prebrodili pošast virusa, građanima Bosne i Hercegovine savjetujemo ponašanje koje je u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i vlasti, a izolacija je namjanje što moramo učiniti.