Sprečava ugruške
110

Koronavirus izazvao nestašicu injekcije Clexane u domovima zdravlja u Sarajevu

N. C.
Clexane injekcije kojih sve više nedostaje
Clexane injekcije kojih sve više nedostaje
Nedostatak lijekova nerijetko se događa u zdravstvenim ustanovama u BiH. Posljednjih mjeseci u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo primjetan je nedostatak injekcije Clexane.

Ove injekcije se koriste za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod hirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije (PE), kao prevenciju formiranja ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme hemodijalize itd.

U Kantonu Sarajevo, injekcije Clexanea dobijaju se na recept, a najčešće ih koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza. Također, injekcije se koriste kao terapija u liječenju koronavirusa.

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo, za Klix.ba osvrnuo se na nedostatak Clexanea u zdravstveni ustanovama.

"Do nestašice Clexanea došlo je zbog toga što se koristio pri liječenju pacijenata od Covida-19 što je vjerovatno izazvalo i deficit na tržištu", kazao je.

Šarkić tvrdi da će tokom dana doći do normalizacije stanje sa Clexaneom.

"Mi kao Dom zdravlja nemamo mogućnost direktne nabavke, to radi Zavod za javno zdravstvo KS u saradnji s farmaceutskom kompanijom koja je zadužena za uvoz", kazao je Šarkić,

S obzirom na to da Domovi zdravlja KS nemaju ni sistemsku ni finansijsku mogućnost za nabavku, Šarkić ističe da oni jedino mogu čekati Zavoda za javno zdravstvo ili apoteku odnosno veledrogeriju koja je ekskluzivni predstavnik Clexanea.

Dok vlada nedostatak Clexane injekcija u Domovima zdravlja u KS, u apotekama se uz recept ljekara mogu kupiti po cijeni od 9,40 do 15, 25 KM, cijena varira u zavisnosti od količine injekcije.