Hercegovačke tenzije
232

"Korona rat" između Trebinja i Čapljine. Jedni drugima zabranili uvoz robe

G. Š.
Čapljina (Foto: R. D./Klix.ba)
Čapljina (Foto: R. D./Klix.ba)
Čapljina je zabranila uvoz robe i tranzit kamiona iz Trebinja, kao odgovor nakon što je Krizni štab Trebinja 5. aprila, zbog pojave koronavirusa u Čapljini, donio odluku o zabrani uvoza robe iz tog grada.

Krizni štab grada Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem ističe da su zapovijedi donesene u cilju zaštite stanovnika i zbog zabrinutosti uzrokovane koronavirusom te shodno pridržavanju svih mjera i preporuka nadležnih organa.

"Zabranjuje se opskrbljivanje prodajnih objekata u gradu Čapljini robom porijeklom s prostora grada Trebinja", prva je zapovijed Kriznog štaba Čapljine.

"Zabranjuje se tranzit kamionskim i drugim vozilima privrednih subjekata s prostora grada Trebinja cestovnim prometnicama kroz Čapljinu", navodi se u drugoj zapovijedi koju potpisuje gradonačelnik i šef Kriznog štaba u Čapljini Smiljan Vidić.

Zapovijed stupa na snagu odmah, a kako se navodi, za provedbu se zadužuju mjerodavne službe Grada Čapljina.

Ranije je identičnu odluku donio Krizni štab Trebinja na čelu sa zapovjednikom štaba Mirkom Ćurićem. Koliko ima potrebe za svim ovim mjerama teško je procijeniti, ali je zanimljiv slučaj da su ova dva grada međusobno uvela mjere zabrane uvoza robe.