Zdravstvo preopterećeno
8

Korona-brojevi visoki i u Brčkom: Među zaraženima dominiraju žene, u bolnici i mlađe osobe

A. K.
Epidemiološka statistika za Brčko distrikt (Foto: Klix.ba)
Epidemiološka statistika za Brčko distrikt (Foto: Klix.ba)
Treći val pandemije ne štedi ni Brčko, a u proteklih skoro mjesec i po dana zabilježene su 2.293 inficirane osobe. U novootkrivenim slučajevima prednjačile su ženske osobe iznad 50 godina, a zbog kliničkih slika hospitalizirani su i mlađi pacijenti.

Prema statistici koju su portalu Klix.ba ustupili iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, u ovoj regiji naše zemlje od 1. marta do 13. aprila 2021. ukupno su evidentirana 2.293 nalaza pozitivna na koronavirus. Nažalost, njih 69 je preminulo, dok se od infekcije oporavilo 563.

Epidemiološka statistika za Brčko distrikt (Foto: Klix.ba)
Epidemiološka statistika za Brčko distrikt (Foto: Klix.ba)

U ukupno broju pozitivnih osoba dominirale su pripadnice ženskog spola sa 53,75 posto, dok je 46,25 posto muškaraca.

Prema starosnoj strukturi, do 30 godina bilo je zaraženo 8,17 posto žena i 7,28 posto muškaraca. Od 30 do 40 godina bilo je zaraženo 10,14 posto žena i 7,29 posto muškaraca, a od 40 do 50 godina 10,23 posto je bilo žena, a 8,7 posto muškaraca. Najviše zaraženih je starijih od 50 godina, a statistički gledano, 25,21 posto je žena, a 22,44 posto muškaraca.

Broj novozaraženih po starosti i spolu (Foto: Klix.ba)
Broj novozaraženih po starosti i spolu (Foto: Klix.ba)

Iz statistike koja u ovom slučaju obuhvata šest sedmica u martu i aprilu, vidljivo je da je u Brčko distriktu najviše novozaraženih bilo u sedmici od ponedjeljka 29. marta do nedjelje 4. aprila i to 545. Nakon toga uslijedilo je blago poboljšanje epidemiološke situacije, s tim da je i protekle sedmice broj novoinficiranih bio izuzetno visok i iznosio je 442.

Ukupan broj testiranih po danima (Foto: Klix.ba)
Ukupan broj testiranih po danima (Foto: Klix.ba)

Kada je riječ o hospitalizacijama, najteži dan je bio 6. april, kada se na COVID odjeljenjima nalazilo ukupno 146 pacijenata, od kojih je 11 bilo sa lakšom kliničkom slikom, 84 sa srednje teškom i 51 sa teškom. Naredni dani su donijeli blago poboljšanje u smislu broja hospitaliziranih.

Statistika po starosnim grupama pokazuje da je od ukupnog broja hospitaliziranih, u bolnici bilo 56,17 posto starijih, 40,04 posto potpalo je pod osobe srednje životne dobi, dok je 3,79 posto mlađih pacijenata.

Hospitalizacija po starosnim grupama (Foto: Klix.ba)
Hospitalizacija po starosnim grupama (Foto: Klix.ba)

U analiziranom periodu, nažalost preminulo je 69 osoba usljed komplikacija uzrokovanih koronavirusom. Kako su dani odmicali tako je u martu i aprilu rastao broj preminulih te je u prvoj sedmici životnu bitku izgubilo troje pacijenata, u drugoj je zabilježeno pet, trećoj osam, četvrtoj 12, petoj 21 te šestoj 20.

Ukupan broj novozaraženih, oporavjlenih i umrlih (Foto: Klix.ba)
Ukupan broj novozaraženih, oporavjlenih i umrlih (Foto: Klix.ba)

Iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta za Klix.ba ocjenjuju da se epidemiološka situacija u ovom trenutku nalazi u blagoj stagnaciji, a u posljednja 24 sata su imali 54 pozitivna nalaza od ukupno testiranih 112 osoba.

"Mi u ovom trenutku medicinski ne možemo potvrditi o kojem soju se kod naših pacijenata radi, ali svakako trenutno u bolnici imamo više od 130 pacijenata koji se nalaze na liječenju. Od toga njih između 46 i 48 imaju težu kliničku sliku, a 11 je na vještačkoj ventilaciji. Mi smo u bolnici imali najviše 146 pacijenta i sve spomenuto stvara ogromno opterećenje našem zdravstvenom sistemu", kazao je za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Na području Brčko ditsrikta do danas je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa dobilo 850 osoba, među kojima su zdravstveni radnici u javnom i privatnom sektoru, zatim hemodijalizni pacijenati i štićenici u staračkim domovima. Također, počela je i imunizacija građana starijih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, kao i onih koji imaju više od 75 godina starosti.

"Na osnovu preporuka kriznog štaba u zdravstvu, mi ćemo u narednoj sedmici početi s vakcinacijom pripadnika policije, kao i osoba sa posebnim potrebama. S tim u vezi možemo potvrditi da će u narednoj sedmici početi i revakcinacija zdravstvenih radnika", dodao je Šadić.

Na osnovu odluka kriznog štaba u zdravstvu, izdate su preporuke da sve higijensko-epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi budu produžene za još sedam dana, a razmatra se i mogućnost nastavka školske godine za osnovce i srednjoškolce.