{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korištenje PAR Fonda uslov za potpisivanje SAA

S
25.1.2008. u 17:07
0
0
Korištenje PAR Fonda uslov za potpisivanje SAA
0
Korištenje PAR Fonda uslov za potpisivanje SAA
Kako je ACIPS vec izvjestavao, pocetak koristenja Fonda za reformu javne uprave (PAR fonda) jedan je od uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, koji bi, prema informacijama Ureda koordinatora za reformu javne uprave, trebao poceti sa primjenom pocetkom februara.
Fond se sastoji od 4,5 miliona eura donatorskih sredstava, a otvoren je do kraja 2009. godine. PAR fond odnosi se iskljucivo na tehnicku pomoc – cilj je u projektima angazirati konsultante i strucnjake za odredjena podrucja, u svrhu kvalitete reformi. Prva dva projekta koja ce se financirati iz ovog fonda odnose se na institucionalne komunikacije i obuke PR sluzbenika.

ACIPS trenutacno sprovodi projekt zagovaranja evropskih integracija, kojeg podržavaju Centri civilnih inicijativa, a u sklopu kojeg trazimo sto brze potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju i veca budzetska izdavanja za stavke evropskih integracija.

Upotreba PAR fonda rasteretit ce budzet BiH, no ne u velikoj mjeri, izvijestili su nas iz Ureda kooridnatora za reformu javne uprave. Prema istrazivanjima koje su sproveli ALDI BiH i Transparency international, na drzavnom nivou je za programe i ciljeve koji su konkretno vezani za ubrzanje procesa Evropskih integracija u 2007. godini izdvojeno svega 0,44 posto budzeta. Iako je tesko utvrditi tacan procenat, s obzirom na to da se izdvajanja za EU integracija nalaze u brojnim stavkama budzeta, ACIPS zahtijeva od drzavnih institucija da u svoje planove i programe uvrste projekte koji se direktno odnose na EU integracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: