BiH
0

Korištenje PAR Fonda uslov za potpisivanje SAA

Sarajevo-x.com
Kako je ACIPS vec izvjestavao, pocetak koristenja Fonda za reformu javne uprave (PAR fonda) jedan je od uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, koji bi, prema informacijama Ureda koordinatora za reformu javne uprave, trebao poceti sa primjenom pocetkom februara.

Fond se sastoji od 4,5 miliona eura donatorskih sredstava, a otvoren je do kraja 2009. godine. PAR fond odnosi se iskljucivo na tehnicku pomoc – cilj je u projektima angazirati konsultante i strucnjake za odredjena podrucja, u svrhu kvalitete reformi. Prva dva projekta koja ce se financirati iz ovog fonda odnose se na institucionalne komunikacije i obuke PR sluzbenika.

ACIPS trenutacno sprovodi projekt zagovaranja evropskih integracija, kojeg podržavaju Centri civilnih inicijativa, a u sklopu kojeg trazimo sto brze potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju i veca budzetska izdavanja za stavke evropskih integracija.

Upotreba PAR fonda rasteretit ce budzet BiH, no ne u velikoj mjeri, izvijestili su nas iz Ureda kooridnatora za reformu javne uprave. Prema istrazivanjima koje su sproveli ALDI BiH i Transparency international, na drzavnom nivou je za programe i ciljeve koji su konkretno vezani za ubrzanje procesa Evropskih integracija u 2007. godini izdvojeno svega 0,44 posto budzeta. Iako je tesko utvrditi tacan procenat, s obzirom na to da se izdvajanja za EU integracija nalaze u brojnim stavkama budzeta, ACIPS zahtijeva od drzavnih institucija da u svoje planove i programe uvrste projekte koji se direktno odnose na EU integracije.