BiH
0

Korištenje budžeta FBiH u 2004. nije vršeno u skladu sa zakonom

NINA
Revizijom finansijskog poslovanja za prošlu godinu utvrđeno je da korištenje budžeta FBiH nije vršeno u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za prošlu godinu za namjene koje su predviđene, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ureda za reviziju budžeta u FBiH, javio je dopisnik NINA-e.

Istaknuto je da ostvarena prekoračenja nisu iskazivana u finansijskim izvješćima, a utvrđeno je da su iznosila 4,540.731 marku.

Glavni federalni revizor Ibrahim Okanović izjavio je da je revizija urađena u 24 subjekta te u četiri kantona, a jedino pozitivno izvješće o reviziji o finansijskom poslovanju zabilježeno je u Vrhovnom sudu FBiH.

''Negativna izvješća, što nas najviše zabrinjava, odnose se na federalni budžet, zatim Federalno ministarstvo odbrane, kao i Vojsku FBiH, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, Sudsku policiju, Turističku zajednicu BiH, Zapadnohercegovački kanton te Ekonomski fakultet u Sarajevu'', kazao je Okanović.

Okanović je naglasio da u ostalim ministarstvima federalne Vlade nije bilo većih prekoračenja, te je posebno istaknuo kao pozitivan primjer u sređivanju finansijskog poslovanja Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe.