Ples, gluma i pjesma
147

Korisnici Zavoda "Mjedenica" proslavili 70. godišnjicu postojanja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sedamdeset godina postojanja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ obilježeno je na centralnoj manifestaciji u Bosanskom kulturnom centru, na kojoj su nastupili korisnici ove ustanove.

Kroz ples, glumu i pjesmu pokazali su aktivnosti koje se svakodnevno realiziraju u Zavodu zahvaljujući radu oko 70 uposlenika.

"Tokom proteklih godina nastojali smo da kvalitet naših usluga zadržimo na najvišem nivou na zadovoljstvo naših korisnika unatoč svim teškoćama i izazovima s kojima se Zavod susreće", izjavio je Feni direktor Zavoda Selmir Hadžić.

Izrazio je zahvalnost uposlenicima, roditeljima, te predstavnicima javnih ustanova i ministarstava koji pružaju podršku korisnicima Zavoda, u kojem djeluju vrtić "Sunce", Osnovna specijalna škola, Dnevni centar, Internat za smještaj učenika, te radionice za radnu okupaciju odraslih osoba.

Osim nastave, istakao je, učenici se po potrebi uključuju u različite rehabilitacijske programe kao što su: logopedski tretman, senzorska integracija, psihomotorna reedukacija, hipoterapija, fizioterapeutski tretman...

"Naš cilj je osposobiti djecu i korisnike da budu aktivni i ravnopravni članovi društva. Da to zaista mogu biti pokazali su izvođenjem kulturno-zabavnog programa na današnjoj manifestaciji u BKC-u", poručio je za Fenu Hadžić.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" je odgojno-obrazovna ustanova smještena u istoimenoj ulici u starom dijelu Sarajeva. Namijenjena je za rad s djecom i odraslim osobama s posebnim potrebama (osobe s intelektualnim teškoćama i kombinovane smetnje). Postoji od 1947. godine, a rad nije prekidala ni u toku rata (1992.-1995).