Poslali poruku mira
530

Korisnici usluga i uposlenici Terapijske zajednice Kampus ručno izradili srebrenički cvijet

Klix.ba
Povodom odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici korisnici usluga i uposlenici Terapijske zajednice Kampus Kantona Sarajevo u Rakovici došli su na ideju da, uz podršku art terapeuta, izrade cvijet Srebrenice.

Ovaj cvijet jedinstven je u regionu jer je cjelokupan ručno rađen i slagan od dvije vrste kamena voljom i željom korisnika da na jedan malo drugačiji način iskažu počast prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Cvijet kao trajna instalacija nalazi se na avionskoj ruti sa i prema Sarajevskom aerodromu pa kao takav je vidljiv i iz aviona što je još jedna potvrda o kompleksnosti same instalacije.

Cvijet je prečnika 15 metara i izrađen je od dvije vrste lomljenog kamena donacijom sarajevske firme "Baumit" koja je bezpogovorno odgovorila na zahtjev ove ustanove u realizaciji projekta te samim tim postali bitna karika u realizaciji projekta.

Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo bavi se tretmanom ovisnika o psihoaktivnim supstancama. U okviru tretmana sa korisnicima se provodi i art terapija kao jedna od terapija u sklopu procesa oporavka gdje korisnici spoznaju i pokušavaju na najbolji način predstaviti svoje kreativne vrline.

Jedan broj korisnika svake godine tradicionalno učestvuje i u Maršu mira Nezuk-Potočari 2017. uz asistenciju uposlenika koji su sastavni dio manifestacije. Svi korisnici su aktivno učestvovali u izradi cvijeta i na taj način poslali poruku mira, ljubavi i solidarnosti.