BiH
0

Koridor Vc uvrstiti u područja od značaja za FBiH

FENA
Federalno ministarstvo prostornog uređenja upoznalo je na posljednjoj sjednici Vladu FBiH s dokumentima koji su ostali u njegovoj nadležnosti nakon preustroja ovog i utemeljenja novih federalnih ministarstava.

Od ovih dokumenata najbitniji je Prostorni plan Federacije BiH, u okviru kojeg je nužno okončati aktivnosti za pripremu međunarodnog natječaja za izradu aerofotogrametrijskog snimka prostora FBiH.

Među dokumentima je i popis utvrđenih područja posebnih obilježja FBiH, sliv Une, te područje Igmana, Bjelašnice, Treskavice i kanjona Rakitnice, te planiranih posebnih područja, Prenj-Čvrsnica-Čabulja.

Kada je Koridor Vc u pitanju, očekuje se da nadležno ministarstvo pokrene inicijativu i za njegovo utvrđivanje u područja od značaja za FBiH.

Vlada FBiH je još prošlog oktobra donijela zaključke prema kojima smatra neophodnim donošenje odluke o pristupanju izrade Prostornog plana posebnog područja koridora Vc, za koji je inicijativu pokreće Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ovim zaključcima Vlada FBiH je zadužila tadašnje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša FBiH da obavi potrebne radnje kako bi se u očekivanom roku radio Prostorni plan posebnog područja koridora Vc.

Nakon usvajanja Prostorne osnove, Vlada FBiH ili Federalno ministarstvo prostornog uređenja raspisuju javni natječaj za izbor pravnog lica kome se povjerava izrada Prostornog plana posebnog područja koridora Vc.

Daljnje faze podrazumijevaju izradu prednacrta, nacrta i prijedloga plana, kao i javne rasprave po svakoj fazi gotovosti.

Nakon usvajanja Prostornog plana posebnog obilježja koridora Vc i njegovog stupanja na snagu, stiču se uvjeti za vođenje upravnih postupaka, odnosno prvo postupka za izdavanje urbanističke saglasnosti, pa odobrenje za građanje i potom odobrenje za upotrebu.

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici zadužila sva federalna ministarstva i federalne uprave koje imaju interesa za donošenje Prostornog plana FBiH da, u suradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, usmjere raspoloživa sredstva za ovu namjenu.