Ukopano samo 70 žrtava
0

Korićanske stijene: ICMP do sada dobio 741 koštani uzorak

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bošnjačke i hrvatske porodice iz Prijedora, čiji su najmiliji ubijeni na Korićanskim stijenama, jučer su obilježili 20. godišnjicu ovog stravičnog zločina. Ono što majke, sestre, supruge, braću... žrtava boli je sporost u procesuiranju odgovornih za ovaj zločin, ali i sporost u pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

Prema podacima Udruženja Prijedorčanki Izvor, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 124 ubijena muškarca na Korićanskim stijenama, a samo 70 njih je ukopano. Prijedorčani ne žele ukop posmrtnih ostataka članova svojih porodica, jer oni nisu kompletni, a vrlo često se radi o tek nekoliko kostiju, ili o sitnim dijelovima skeleta.

Kako je za Klix.ba rečeno u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), oni su od domaćih institucija do sada primili ukupno 741 koštani uzorak posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama sa Korićanskih stijena.

"ICMP-eve laboratorije su obavile analizu svih uzoraka i iz njih dobile 121 jedinstveni genetski profil. Za 118 smo pronašli podudaranje sa genetskim profilima njihovih porodica, što je rezultiralo DNK identifikacijom ovih osoba. Onoga trenutka kada domaće bh. institucije uspiju pronaći i druge posmrtne ostatke i kada ICMP od njih zaprimi koštane uzorke, mi ćemo ih analizirati i uporediti sa genetskim profilima rodbine", rekao je za Klix.ba Jasmin Agović, službenik za medije ICMP-a.

Na Korićanskim stijenama je prije 20 godina ubijeno više od 200 Bošnjaka i Hrvata. Za ovaj zločin su odgovorni pripadnici Interventnog voda policije iz Prijedora.