Osuđeno 11 osoba
103

Korićanske stijene: Godišnjica zločina u kojem je VRS strijeljala 224 logoraša

Klix.ba
Na Korićanskim stijenama na planini Vlašić obilježena je 25. godišnjica zločina nad više od 200 logoraša iz prijedorskih logora, koje su strijeljali pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora, a potom ih bacili u provaliju duboku 300 metara.

Među članovima obitelji žrtava danas je na Korićanskim stijenama bila i 81-godišnja Zumra Zaimović koja 25 godina čeka na informacije o posmrtnim ostacima sina koji je ubijen 21. augusta 1992. godine.

"Nisam pronašla nijednu kost, da ga bar zakopam i da znam gdje je. Imam 81 godinu i pitanje je hoću li doživjeti narednu godišnjicu i da mi pronađu sina jedinca", ispričala je novinarima.

Predsjednik Saveza udruga logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović naglasio je da je zločin na Korićanskim stijenama jedan od najokrutnijih u proteklom ratu, kao i da posmrtni ostaci mnogih još nisu pronađeni.

"Pripadnici prijedorske policije su na Korićanskim stijenama strijeljali 224 bivša logoraša, te civila koja su u akciji etničkog čišćenja u okolini Prijedora ugurana u isti konvoj. Za ovaj zločin je osuđeno 11 osoba, ali za nas je ovaj proces daleko od završetka. Očekujemo od Tužiteljstva BiH da ponovno otvori ovaj predmet jer postoji još izvršitelja koji su danas slobodni građani", kazao je Duratović.

Kako je kazao, stradanje na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba koje su svjedočile u sudskim procesima.

Obilježavanje godišnjice stradanja na Korićanskim stijenama organizirali su Savez logoraša u BiH i Regionalni savez logoraša Banja Luka, a osim obitelji žrtava, prisustvovali su mu predstavnici političkog i vjerskog života te braniteljskih udruga.