Tri mjeseca nakon izmjene
42

Kordić otkrio bizarni razlog zbog kojeg su imena ustaškog režima još na pločama mostarskih ulica

G. Š.
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradonačelnik Mostara Maro Kordić je nakon više od tri mjeseca od izmjene kontroverznih naziva ulica u Mostaru konačno je otkrio bizarni razlog zbog kojeg ploče s imenima dužnosnika ustaškog režima još nisu izmijenjene.
"Što se tiče izmjena samih pločica odluka je donesena i nakon te odluke onog momenta kad je objavljena formalno su se stekli uvjeti i izmijenjeni su nazivi ulica", kazao je Kordić.

Razlog zbog kojeg izmjena ulica nije provedena u praksi po njegovim riječima je u činjenici da Grad Mostar od ranije nema uređenu tu oblast.

"Da Grad Mostar ima tu oblast ranije uređenu to bi se desilo sljedećih par dana. Međutim Grad Mostar je trenutno u jednom od silnih projekata, a to je takozvani adresni registar. Radimo ga zajedno s Federalnom geodetskom upravom gdje bi Grad Mostar trebao dobiti u svim ulicama nove adrese, nove kućne brojeve i novi izgleda tabli", kazao je mostarski gradonačelnik.

Taj projekt po njegovim riječima se planira završiti do polovine ili trećeg kvartala 2023. godine i još nema viziju kako će izgledati nove ploče, hoće li biti crvene, plave, zelene, da li s QR kodovima ili bez njih.

"Bilo je suludo da idemo u neku "Ad hoc" akciju da to promijenimo, ustvari je to ušlo u čitav projekt", pojasnio je Kordić.

Iako su službeno nazivi ulica promijenjeni stanovnicima spornih ulica još uvijek dolaze računi i sva pošta s ispisanim kontroverznim imenima na koverti. Da bi to promijenili kako je Kordić objasnio potrebno je da oni podnesu zahtjev za promjenu adrese u nadležnim službama.

Podsjetimo da je odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara 14. jula ulica Mile Budaka vratila svoj prijeratni naziv i službeno je preimenovana u Ulicu Alekse Šantića. Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana po fra. Ljudevitu Lasti, dok je Ulica Jure Francetića dobila naziv Humska ulica. Dosadašnja ulica tabornika Ive Zelenike je dobila naziv Ciglana, a ulica Đure Spuževića je dobila ime po Ismetu Ici Voljevici.

Međutim, ploče s ispisanim imenima prolaznicima to ne pokazuju, a sudeći prema trenutnom stanju u Gradu Mostaru tako će ostati do daljnjeg.