Mostar i moralisanja
254

Kordić opleo po antifašistima i nazvao ih sijačima mržnje i podjela, SDP mu žestoko uzvaratio

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je žestoko opleo po antifašistima nakon što su danas uputili kritičke poruke predstavnicima vlasti, u sklopu svečanosti povodom obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.
"Dok Mostar svakodnevno raste, razvija prometnice, infrastrukturu, turizam, obnavlja zaostale ruševine, pojavljuju se lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašistima. Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma", istaknuo je Kordić.

Oštro je osudio takav javni govor, koji, kako je naglasio, "ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju".

"Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat će sve slobode, provoditi reforme, ali i reagirati na zlonamjerne postupke i izjave", poručio je gradonačelnik Mostara.

Gradonačelniku Kordiću žestoko je uzvratio SDP Mostar.

"Izjava Maria Kordića kojom je osuo paljbu po svima koji su danas na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru odali počast borcima za oslobađanje Mostara od Hitlerovih i Pavelićevih fašista je sasvim očekivana. Ako je neko u početku Kordićevog mandata gajio nadu da će isti iskoračiti iz šina politike HDZ-a, danas je svima jasno da ju je isti samo upakovao u ljepši celefon", navode iz SDP-a.

Dok Kordić u antifašistima vidi napad na "multikulturalnost i slobode" Mostara, kako ističu, "batinaši njegovog stranačkog kolege, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Rade Bošnjaka premlaćuju naše sugrađane koji su se drznuli razotkriti višemilionski kriminal kadrova HDZ-a".

"Budući da je Bošnjak u ratu obavljao dužnost načelnika Općinskog stožera HVO-a Mostar u periodu kada je ova vlast miniranjem Partizanskog-spomen groblja 'promicala slobode' ulicama Mostara izgledno je očekivati da mu Kordić za svoja remek dijela uruči povelju grada za promicanje multikulturalnosti i sloboda", zaključili su iz SDP-a Mostar.