"Novo skrnavljenje"
145

Kordić naredio da se fašistički simboli na Partizanskom groblju u Mostaru prefarbaju, uslijedile kritike

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Fašistički simboli koji su se jutros pojavili na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru prefarbani su bijelom bojom. To su uradili iz Gradske uprave, a odmah su uslijedile kritike da je to samo novo skrnavljenje vrijednog spomenika.
Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je zgrožen ovim potezom, jer kako kaže, na ovaj način je urađeno novo skrnavljenje, što je nedopustivo.

"Pretpostavlja da su iz Gradske uprave Grada Mostara naložili farbanje kako bi se primirila javnost. Ali ovaj potez je zamazivanje očiju javnosti, jer se na ovaj način Partizansko spomen-obilježje, koje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ponovo oskrnavilo", kaže Đulić za Klix.ba.

Ističe kako je fašističke simbole trebalo oprati, a nikako prefarbati na takav način.

"Imaju sredstva kojima se to moglo ukloniti, a novo farbanje kojim je prikriven fašizam je novo skrnavljenje, nešto što je nedolično takvog spomenika. Postoje sredstva kojima se moglo ovo očistiti, a farbanje je zamazivanje očiju javnosti i ništa drugo", izjavio je on.

Ovim potezom je ponovo pokazana nebriga gradske vlasti prema spomeniku, ističe on.

"Ima novca Gradska uprava da se to očisti, jer nijedne godine se ne utroši ni smiješno mali budžet odobren za održavanje Partizanskog spomenika iz gradske kase. I pitam se gdje ide taj novac. Ta sredstva su trebali usmjeriti da se očiste simboli, a nikako dozvoliti da se farba i radi novo skrnavljenje", zaključio i Đulić komentirajući za naš portal situaciju u Mostaru i odnos vlasti prema spomeničkoj baštini.

Kasnije je iz Ureda gradonačelnika saopćeno kako je gradonačelnik Mario Kordić osudio ispisivanje neprimjerenih grafita i odmah ih uklonio.

"Povodom najnovijeg vandalskog čina na Partizanskom spomen-obilježju, nacionalnom spomeniku BiH, Ured gradonačelnika Grada Mostara upućuje riječi osude ispisivanja grafita neprimjerenog sadržaja. Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organiziranih skupina čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, skrnavljenja nacionalnog spomen-obilježja, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativan kontekst kada je riječ o očuvanju spomeničke baštine te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija", kazao je Kordić.

Od pripadnika MUP-a očekujemo da nakon što se napravi uviđaj te u konačnici otkriju i počinitelj ili počinitelji i nalogodavac ovog vandalskog čina, dodaju.

"Gradske komunalne službe su promptno reagirale i već su uklonile, odnosno prebojile neprimjerene grafite na ulazu u Partizansko spomen-obilježje. Ovim putem želimo poslati i jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerirati i ne trebaju se događati, a ko god ih činio i iz kojih god pobuda, neće postići svoj cilj. Napominjemo također kako će Grad Mostar u idućem razdoblju učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen-obilježja. U tu svrhu u budžetu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za sistem videonadzora na prostoru grada, a što će podići nivo sigurnosti i prevenirati ovakve vandalske ispade", zaključio je Kordić.