BiH
0

Korak po korak u rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković razmotrili su danas na razgovorima u Sarajevu sve teme od obostranog interesa, ne bježeći pritom od otvorenih tema, ali stvarajući mogućnost za njihovo rješavanje korak po korak.

Jandrokovićeva posjeta BiH je uslijedila nedugo nakon uspostavljanja nove hrvatske vlade, što, kako je u izjavi novinarima istaknuo Alkalaj, pokazuje da Hrvatska želi da razvija odnose s BiH.

Alkalaj je ocijenio da je ovaj susret bio odlična prilika za nastavak razgovora o bilateralnim odnosima, multilateralnim pitanjima, saradnji u regionalnim institucijama i drugim oblastima.

Šef bh. diplomatije je međusobne odnose dviju zemalja ocijenio veoma dobrim, ali je dodao da oni uvijek mogu biti bolji. Postoje pitanja koja opterećuju međusobne odnose, a Alkalaj je najavio dijalog da bi se ona riješila.

I Jandroković, koji je jučer doputovao u trodnevnu posjetu našoj zemlji, istaknuo je da je za prvi službeni posjet u regionu nova hrvatska vlada odabrala BiH.

Naveo je da su on i Alkalaj prošli kroz sve teme iz bilateralnih odnosa, pri čemu je Jandroković kazao da "postoje pitanja koja nas vežu i pitanja koja treba riješiti".

Hrvatska je odmakla dalje od BiH na svom evropskom putu, ali je svojim iskustvom spremna pomoći BiH. U tom kontekstu Jandroković je najavio da će doći do susreta pomoćnika ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske, na kojem će hrvatska strana prenijeti svoja iskustva u procesu pregovaranja s Evropskom unijom.

Jandroković je ocijenio da je ekonomska saradnja između dviju zemalja veoma dobra, a Hrvatska je zadovoljna ulaganjima u BiH. On je pozvao privrednike iz BiH i Hrvatske da investiraju u obje zemlje, pri čemu je naglasio da CEFTA daje dodatne mogućnosti za ulaganja i trgovinu.

Govoreći o neriješenim pitanjima u međusobnim odnosima, Jandroković je naglasio da nije sramota da između dvije demokratske, prijateljske države takva pitanja postoje, ali bi bila sramota ne pronaći rješenja u civiliziranom i evropskom duhu.

  • Siguran sam nakon današnjih razgovora da su obje strane spremne tražiti rješenje upravo na taj način, kazao je Jandroković.

Dvojica ministara su najavila da će se o tim problemima razgovarati na sjednici Vijeća za međudržavnu saradnju koje će se ove godine održati u BiH.

Upitani na kraju kakav će stav zauzeti dvije zemlje povodom sve izvjesnijeg proglašenja nezavisnosti Kosova, prvo je ministar Alkalaj kazao da je dogovoreni stav BiH da podržava dogovorno rješenje.

Budući da je evidentno da se približavanja proglašenje nezavisnosti, Alkalaj je rekao da se BiH neće očitovati o tome te da nijedna zemlja do sada nije tražila od BiH da prizna Kosovo.

Kako je kazao, BiH će zbog svoje kompleksne situacije biti među zadnjim zemljama koje će priznati Kosovo.

Jandroković je kazao da je Hrvatska zainteresirana za mir i stabilnost u regionu, a kao zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ona će slijediti politiku EU.