Imovinski kartoni
4

Korajlić: Bez obzira na amandmane na zakon o VSTV-u niži nivoi će moći blokirati razmjenu podataka

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine su prije dva dana usvojeni amandmani na Zakon o VSTV-u koje je predložila Naša stranka, a odbijeni su oni SNSD-ovi.
Međutim, kako ističe direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić, i dalje nije onemogućeno da se uz pomoć zakona sa nižih nivoa blokira razmjena podataka.

U razgovoru za Klix.ba je istaknula da nove izmjene zakona o VSTV-u koje su jučer usvojene imaju određena unapređenja u odnosu na postojeći zakon u smislu uvođenja konačne odgovornosti članova VSTV-a, jasnije definicije disciplinske odgovornosti, uvođenja transparentnosti prilikom provjere imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija.

Međutim, taj zakon je "razvodnjen" dok je još bio na Vijeću ministara BiH i novim amandmanima to nije popravljeno.

"Od početka je sporan način podnošenja imovinskih kartona odnosno koji su sve bliski srodnici obuhvaćeni tim kartonima, nezavisnost jedinice za integritet unutar VSTV-a, nedostatak propisanih kazni za pojedine prekršaje. Omogućeno je da bez obzira što svaki nosilac pravosudne funkcije ima obavezu da podnosi imovinske kartone, opet je to kada je riječ o bliskim srodnicima ograničeno samo na članove domaćinstva pa se može desiti da neko prebaci imovinu na punoljetnu djecu koja nisu u domaćinstvu", navela je ona.

Također, veliki problem predstavlja i to što i dalje nije onemogućeno da se sa nižih nivoa blokira razmjena podataka o imovinskim kartonima pozivanjem na druge zakone sa nižih nivoa.

"Ovaj drugi amandman i dalje ostavlja prostor da institucije s kojima bi jedinica za integritet pri provjeri trebala da sarađuje i razmjenjuje podatke, mogu da dodatno iskomplikuju proceduru dostavljanja podataka i da se onemogući adekvatna razmjena podataka i adekvatna provjera imovinskih kartona. Nije onemogućeno da npr. poreske uprave ill druga tijela, pozivajući se na druge zakone, blokiraju efikasnu razmjenu", rekla je ona za Klix.ba.

Naglašava da je posebno sporno to što kroz amandmane i dalje nisu riješili pitanje sukoba interesa članova Vijeća što je suženo na sjednici Vijeća ministara kada je usvojen zakon.

Govoreći o pozitivnim stranama novih amandmana kazala je kako je dobro to što je vraćena prvobitna odredba o objavljivanju registra svih srodnika koji imaju pozicije u pravosuđu.

Kao još jednu od problematičnih stvari navodi to što su ovaj zakon definisali kao prelazno rješenje dok ne dobijemo potpuno novi zakon.

"Ako smo ovoliko peripetija imali za hitne izmjene koje traju 4 godine ne znam kako možemo očekivati dogovor za sveobuhvatni novi zakon koji treba zadirati u pitanje izbora i imenovanja i sastava vijeća koje obećavaju da će popraviti ovu verziju", poručila je ona.