BiH
0

Korać: Neuspostava vlasti u HNŽ-u predstavlja neodgovornu javnu vlast

FENA
Sedam mjeseci od neprovedbe izbornih rezultata i neuspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji predstavlja neodgovornu javnu vlast, kazala je članica Udruge izbornih dužnosnika (UID) BiH i ekspert Venecijanskog povjerenstva Lidija Korać.

Korać je to izjavila tijekom današnjeg edukativnog treninga o principima i implikacijama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti, organiziranog za zastupnike Skupštine i članove Vlade te županije.

Korać smatra kako je riječ o Zakonu koji spada u kategoriju antikoruptivnih zakona i ima za cilj uspostavu odgovorne javne vlasti, odnosno da je riječ o Zakonu koji treba utemeljiti načela djelovanja u interesu građana BiH, a ne načela djelovanja za osobne interese.Po njezinim riječima, u svim demokratskim zemljama, kojima teži BiH, do sada bi već bili raspisani izbori zbog neuspostave vlasti.

"Međutim, kako niti Ustav BiH niti Ustav F BiH, a ni ove županije ne poznaje ove odredbe, tako u ovoj situaciji nisu ispunjene pravne pretpostavke za takvo nešto", zaključila je Korać.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vedran Hadžić kazao je da je jedna od novina ovog zakona ta što zastupnici više ne mogu obnašati dužnost i u izvršnoj vlasti, kako je to bilo u prelaznom razdoblju. To bi, po njegovoj ocjeni, moglo ubrzati proces uspostave vlasti u HNŽ-u.

Edukativni trening organizirala je Udruge izbornih dužnosnika BiH uz financijsku pomoć veleposlanstva Velike Britanije