BiH
0

Kopola primio Vithauera

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije brigadni general Vinćenco Kopola primio je danas komandanta EUFOR-a, kontraadmirala Hansa-Johena Vithauera u sklopu njegove oproštajne posjete EUPM-u.

Šefovi dviju misija koje rade pod okriljem evropske sigurnosne i odbrambene politike naglasili su dobru civilno-vojnu suradnju u BiH i zaključili da je napravljen značajan napredak u jačanju sigurnosti i uspostavljanju sigurnog okruženja, saopćeno je iz EUPM-a.

Kopola i Vithauer su kazali da je sigurnosna situacija stabilna i da se broj etnički motiviranih incidenata nastavio smanjivati u toku ove godine.

“EUPM je imao odličnu operativnu suradnju s EUFOR-om zahvaljujući podršci kontraadmirala Vithauera,” istaknuo je Kopola.

U maju 2006. godini EUPM je od EUFOR-a preuzeo koordinaciju policijskih aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH. EUFOR je nastavio pružati tehničku podršku policijskim agencijama u BiH u slučajevima gdje je to preporučio EUPM.

“Uvjeren sam da će dvije misije i dalje tijesno surađivati i pružati djelotvornu podršku bh. vlastima. Ovo ću prenijeti i mom nasljedniku” rekao je kontraadmiral Vithauer, koji završava svoj mandat 4. decembra, nakon čega se vraća u Njemačku. Njega će naslijediti španski general major Ignacio Martin Vilalajn.