Potrebna volja
5

Kopač: Energetska strategija ne znači ništa bez usvajanja zakona

SRNA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara, ne znači ništa bez usvajanja zakona.

"Strategija je okvirni dokument koji nije obavezujući i, naravno, ne šteti da ga BiH ima, ali neće dovesti do bilo kakvih rješenja ukoliko ne bude političke volje. A, političke volje, nažalost, sada nema", rekao je Kopač.

On je istakao da politička volja mora da bude izražena usvajanjem pripadajućeg zakona, kojeg, kako sada stvari stoje, još jedno izvjesno vrijeme neće biti.

Usvajanje Strategije je, kako je rekao Kopač, dobro na simboličnom nivou, ali samo će usvajanje zakona dovesti do velikih investicija, koje sada, zbog nespremnosti za usvajanje zakona, zaobilaze BiH.

Sankcije ostaju na snazi, rekao je Kopač, uz napomenu da ni one nisu najgore što se dogodilo BiH.

"BiH je sankcionisana time što je, međunarodno gledano, ne baš ozbiljna zemlja. Ne ispunjava svoje obaveze. To je evidentno i to je najveća sankcija za BiH samu, ne toliko kada govorimo o fondovima, nego o tome kako sa ta zemlja tretira u budućim evropskim integracijama", rekao je Kopač za BHRT.

Vijeće ministara jučer je, nakon 10 godina dogovaranja, usvojio energetsku strategiju.

Predsjedavajući Denis Zvizdić rekao je da je Vijeće jednoglasno usvojilo energetsku strategiju, za koju su saglasnost dale i Republika Srpska i Federacija BiH, i zahvaljujući kojoj se otvara put za pristup novcu iz EU fondova za razvoj energetskog sektora.

On je naglasio da je zbog nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, BiH izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama, kao i u grantovima.

"Sada možemo aplicirati za novac iz IPA fondova", rekao je Zvizdić.