{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koordinacioni odbor za gender pitanja: Neutemljen poziv na ostavku gradonačelnice Borovac

F
12.2.2008. u 16:41
0
0
Koordinacioni odbor za gender pitanja: Neutemljen poziv na ostavku gradonačelnice Borovac
0
Koordinacioni odbor za gender pitanja: Neutemljen poziv na ostavku gradonačelnice Borovac
Koordinacioni odbor mehanizama za gender pitanja u BiH, koji čine direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, izražava negodovanje povodom neprimjerenih izjava i poziva za razrješenje s funkcije gradonačelnice Grada Sarajeva Semihe Borovac.
"Smatramo da neprimjerene izjave i zahtjevi te neutemeljeni poziv na razrješenje s funkcije Semihe Borovac može imati izuzetno negativne posljedice u smislu obeshrabrivanja žena da se kandiduju i politički angažuju", navodi Koordinacioni odbor u saopćenju za javnost

S obzirom na to da se mali broj žena u BiH nalazi na pozicijama donošenja odluka, ovaj odbor ocjenjuje ovaj i slične istupe apsolutno neprimjerenim i neadekvatnim, naročito uzimajući u obzir činjenicu da gradonačelnica Grada Sarajeva ničim nije povrijedila obaveze i dužnosti koje se nalaze u okviru njenih nadležnosti.

Semiha Borovac je, smatra Koordinacioni odbor, jedina gradonačelnica u BiH i prva gradonačelnica u historiji Grada Sarajeva. BiH kao država se obavezala na poštivanje međunarodnih propisa i standarda kojima se zahtijeva veća zastupljenost žena na vodećim političkim položajima te poduzimanje pozitivnih mjera.

Koordinacioni odbor također izražava čuđenje zbog nepoznavanja nadležnosti gradonačelnice, u koje ne spadaju pitanja sigurnosti, javnog reda i mira u Gradu Sarajevu.

Ističu, međutim, da ne žele ovim umanjiti ozbiljnost i težinu trenutne sigurnosne situacije, naročito imajući u vidu nedavne nemile događaje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: