BiH
0

Koordinacioni odbor za gender pitanja: Neutemljen poziv na ostavku gradonačelnice Borovac

FENA
Koordinacioni odbor mehanizama za gender pitanja u BiH, koji čine direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, izražava negodovanje povodom neprimjerenih izjava i poziva za razrješenje s funkcije gradonačelnice Grada Sarajeva Semihe Borovac.

"Smatramo da neprimjerene izjave i zahtjevi te neutemeljeni poziv na razrješenje s funkcije Semihe Borovac može imati izuzetno negativne posljedice u smislu obeshrabrivanja žena da se kandiduju i politički angažuju", navodi Koordinacioni odbor u saopćenju za javnost

S obzirom na to da se mali broj žena u BiH nalazi na pozicijama donošenja odluka, ovaj odbor ocjenjuje ovaj i slične istupe apsolutno neprimjerenim i neadekvatnim, naročito uzimajući u obzir činjenicu da gradonačelnica Grada Sarajeva ničim nije povrijedila obaveze i dužnosti koje se nalaze u okviru njenih nadležnosti.

Semiha Borovac je, smatra Koordinacioni odbor, jedina gradonačelnica u BiH i prva gradonačelnica u historiji Grada Sarajeva. BiH kao država se obavezala na poštivanje međunarodnih propisa i standarda kojima se zahtijeva veća zastupljenost žena na vodećim političkim položajima te poduzimanje pozitivnih mjera.

Koordinacioni odbor također izražava čuđenje zbog nepoznavanja nadležnosti gradonačelnice, u koje ne spadaju pitanja sigurnosti, javnog reda i mira u Gradu Sarajevu.

Ističu, međutim, da ne žele ovim umanjiti ozbiljnost i težinu trenutne sigurnosne situacije, naročito imajući u vidu nedavne nemile događaje.